EBU: Regnbågsflaggan kommer vara tillåten även i Ryssland

NÖJE

Jon Ola Sand ser ingen anledning att förändra flaggpolicyn

1 av 2 | Foto: Jon Ola Sand.

EBU:s besked: Regnbågsflaggan kommer vara tillåten även i Ryssland.

– Vi har tagit fram en flaggpolicy och vi har ingen grund att förändra den om vi skulle åka till Ryssland, säger Eurovisions högsta chef Jon Ola Sand.

Buropen ekade inne i arenan när Ryssland fick höga poäng i Eurovision förra året.

Men tv-tittarna hörde mest applåder.

– Det österrikiska tv-bolaget använde något som kallas för sweetener, där man har förinspelade applåder för att brygga över tystnader inne i arenan. Men jag håller inte med om beskrivningen om buropen. Jag var inne i arenan och jag tycker att de burop som hördes där också hördes i tv-sändningen, säger Eurovision song contests högsta chef Jon Ola Sand.

Oroar sig för utvecklingen

Han är orolig för utvecklingen de senaste åren där buropen blivit en tydlig markering mot framför allt Ryssland och dess antihomopolitik.

– Jag tycker inte att man ska censurera nånting, men jag måste ändå fråga om det är det här vi önskar att ESC ska bli? Det verkar som att man tar det som en självklarhet att Eurovision ska vara en plats där man kan yttra sig respektlöst mot artisterna. Som att det är en rättighet att bruka ett tv-program för att göra politiska markeringar. Jag hoppas i stället att vi kunde behandla de som kommer med respekt, även de som kommer från ett land med politik som man inte tycker om, säger Sand.

Lagt ner tid på att ta fram flaggpolicy

Efter årets debackel med en ny flaggpolicy har många fans frågat sig om regnbågsflaggan även kommer vara tillåten i Eurovision-arenan även om Ryssland vinner tävlingen.

Nu slår Jon Ola Sand fast att HBT-rörelsens symbol kommer vara tillåten även där.

– Vi har tagit fram en flaggpolicy och vi har ingen grund att förändra den om vi skulle åka till Ryssland. Det är därför vi har lagt ner så mycket tid på att ta fram en bred och öppen flaggpolicy, säger Jon Ola Sand.

ARTIKELN HANDLAR OM