EU-migranter nekas inträde på ESC-området

avLinn Elmervik, Erik Åberg

NÖJE

Stockholms stad anklagas för diskrimering

1 av 3 | Foto: TT
Eurovisions slogan är ”Come together” – men alla är inte välkomna in på Eurovisionområdet i Kungsträdgården.

Sloganen lyder ”Come together”.

Men till Stockholm stads Eurovisionfest i Kungsträdgården är inte alla välkomna.

Vakter stoppar EU-migranter och romer klädda i traditionell klädsel från att gå in på området, visar ett filmklipp som SVT Nyheter Stockholm tagit del av.

Videoklippet visar hur en vakt ber flera personer lämna Eurovision-området i Kungsträdgården i centrala Stockholm och säger att polisen är på väg. I ett inlägg på Facebook beskriver HEM, Föreningen för hemlösa EU-migranter, en liknande situation.

HEM skriver att flera av föreningens representanter och romer i traditionell klädsel försökt ta sig in på Eurovision-området, men stoppats av arrangemangets vakter. Vakterna informerar gruppen om att det är förbjudet att plocka pantbrukar på området och att arrangemangets sponsorer inte vill se dem där.

Polisen kom dit

De visar också upp en informationslapp på svenska och rumänska som förklarar att det råder tiggeriförbud på området.

”Hej! Eftersom det här är ett evenemangsområde är det inte tillåtet att tigga, plocka burkar eller vara utklädd till Musse Pigg. Ni bör hålla er utanför evenemangsområdet för att slippa samröre med polis och säkerhetspersonal”, lyder texten.

– Lappen används inte längre. Den var olyckligt formulerad med exemplet om Musse Pigg. Olika typer av försäljning vill man inte ha i området i Kungsträdgården. Det spelar ingen roll om någon är utklädd i vitt och säljer ballonger eller om man är utklädd för att fotografera sig med besökare, säger Jesper Ackinger, projektchef för Eurovision song contest Stockholms stad.

Ett ögonvittne som var på plats på Eurovision Village-området i helgen bekräftar att flera personer klädda i traditionell romklädsel stoppades från att komma in.

– Vakterna verkade upprörda. En av dem gick omkring och viftade med ett dokument, sen kom polisen, säger personen.

Hård kritik mot arrangemanget

Nu riktar HEM skarp kritik mot vakternas hantering av situationen.

– Vi ifrågasätter rimligheten i att Eurovisionsfestivalens sponsorer får diktera vilka människor som är välkomna i det offentliga rummet. Vi ifrågasätter också rimligheten i att polis och säkerhetsvakter agerar utifrån godtyckliga bedömningar baserade på stereotyper, skriver föreningen på sin Facebooksida.

Enligt Jesper Ackinger måste besökare ha brutit mot områdets förhållningsregler för att nekas inträde.

– Det handlar inte bara om tiggeri eller att samla burkar. Det är olika ordningsstörningar, som att vara onykter eller för närgången det syftar till, säger Jesper Ackinger.

Klingar detta illa med tävlingens slogan ”Come together”?

– Alla är välkomna oavsett bakgrund. Det är jag tydlig med att säga. Alla är välkomna men det finns vissa förhållningssätt för att alla ska ha en trevlig vistelse i parken, säger Jesper Ackinger.

Eurovision Village är allmänhetens officiella festivalplats i Stockholm under tävlingen mellan den 6 och 14 maj.