Garbo hyllas – med staty på hemlig plats

Hyllningen till ikonen – mitt i skogen

Greta Garbo hyllas med en staty.

Men de som vill hedra Hollywood-legendaren med ett besök lär stöta på vissa besvär.

– Med tanke på hur skygg och tillbakadragen Greta Garbo var gör vi det på en ytterst folktom plats, långt bort från strålkastarljuset, skriver Fotografiska museet i ett pressmeddelande.

Greta Garbo-statyn har gömts undan långt in i en svensk skog.

Bakom initiativet ligger Fotografiska museet i Stockholm, som gett den isländske konstnären Jón Leifsson i uppdrag att skapa statyn till Garbos minne.

Statyn har fått namnet ”Statue of integrity”.

– Hon var mån om privatlivet och var lite för sig själv. Sen tänkte jag på placeringen, att göra en människa som sitter för sig själv i sin egen lilla sfär. Det var så jag försökte fånga henne, att hon satt på en sten och tänkte på livet, säger Jón Leifsson.

”Ytterst folktom plats”

”Hon ville vara ifred, hon värnade sin integritet. I samband med utställningen ”Bilden av Garbo” på Fotografiska museet vill vi därför hylla Greta Garbo genom att resa en staty”, skriver Fotografiska i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Med tanke på hur skygg och tillbakadragen Greta Garbo var gör vi det på en ytterst folktom plats, långt bort från strålkastarljuset.”

Sänktes ned i skogen

Därför finns statyn bara att beskåda för den besökare som är beredd att ge sig långt ur i skogen.

Fotografiska specificerar inte vilken skog man ska leta i, men enligt nyhetsbyrån TT är det Härjedalen som gäller. Betongstatyn flyttades från Stockholm under tisdagen och fick flygas med hjälp av helikopter för att sänkas ner mitt i skogen väster om Lillhärdal. Jón Leifsson organiserade förflyttningen själv.

– Jag konstruerade en upphängningsannordning så hon kunde flyga med helikopter. Jag har levt med henne ett tag och vill se till att hon kom fram hel, säger han.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN