Eurovision song contest 2016

Nu svarar EBU på kritiken mot Ukraina

Av: 

Louise Åström

Linnéa Borgert

NÖJE

Kommenterar ilskan kring vinnarlåten i Eurovision Song Contest

Kritiken växer mot Ukraina.

Många anser att låten har ett politiskt budskap, vilket är mot reglerna i ESC.

Nu bemöter EBU kritiken.
– Att kritisera det val som gjorts av juryn och tittarna tycker jag inte är helt berättigat, säger Sietse Bakker, talesperson för EBU.

Efter en rafflande omröstning slutade Ukraina som vinnare av årets upplaga av Eurovision Song Contest 2016, med låten ”1944”, framförd av Susana ”Jamala” Jamaladinova, 32.

Förnekar politiskt budskap

Första textraderna ur låten lyder:

”When strangers are coming... They come to your house, They kill you all

and say, We’re not guilty not guilty.”

Låten har tidigare kritiserats för att innehålla ett politiskt budskap, vilket är mot reglerna i Eurovision.
Susana ”Jamala” Jamaladinova själv har själv förnekat att låten skulle ha ett politiskt budskap. Enligt henne handlar den om hennes familjehistoria och hon tillägnar den till sin gammelmormor som tvingats fly landet.

Får kritik från tittarna

Kritiken har efter vinsten blossat upp på nytt och det har spekulerats i om låten handlar om spänningen mellan Ukraina och Ryssland efter att Ryssland för två år sedan tog kontroll över Krimhalvön. Många av Aftonbladets läsare har framfört sitt missnöje.
”Är fortfarande chockad att Ukraina vann. Låten är inte ens bra. Politik hör inte hemma i Eurovison. Älskar Eurovison men nu är det sluttittat. Kommer framöver att bara titta på Melodifestivalen!”, skriver användaren ”Ingrid”.

Läsaren ”Elisa” skriver:

”Ingen politik skall finnas med i en musiktävling, låten som vann var inte ens bra.”

”Politiken genomsyrar tyvärr allt..”, skriver en läsare som kallar sig själv för ”N”.

Ryska tjänstemän uppmanar till bojkott

Högt uppsatta tjänstemän och politiker i Ryssland har reagerat på Ukrainas låt. Några uppmanar till och med till bojkott av tävlingen nästa år, rapporterar Telegraph.

Den ryske politikern Franz Klintsevich är en av dem.

– Om ingenting förändras i Ukraina nästa år, då tror inte jag att vi behöver vara med, säger han till nyhetsbyrån RIA Novosti, enligt Telegraph.

Lagstiftaren Yelena Drapeko menar att det finns ett ”informationskrig” mot Ryssland och att det bidrog till landets förlust.

– Detta är delvis en följd av propaganda- och informationskriget som ukämpas mot Ryssland. Vi talar om den allmänna demoniseringen av Ryssland, om hur allt med oss är dåligt, om hur alla våra idrottare är dopade, våra flygplan kränker luftrum, allt detta, säger hon till den ryska nyhetsbyrån TASS.

EBU bemöter kritiken

När Aftonbladet ringer upp Sietse Bakker, talesperson för EBU, poängterar han att han bemött kritiken tidigare och förklarar att Ukraina inte begått något regelbrott enligt EBU.

– I den skrivna texten finns inget politiskt statement eller politiska referenser. Vad som händer är att folk läser mellan raderna och tolkar in ett budskap i låten. Det går att läsa in politiska budskap i många sånger, säger han.

”Inte rättvist”

Sietse Bakker medger att han förstår att det är många som satt in låten i en politisk kontext med tanke på spänningen mellan Ukraina och Ryssland.
– Men om du lyssnar på sången så är historien lite mer nyanserad.

Han tycker inte heller att kritiken är helt befogad.
– Att kritisera det valet som gjorts av juryn och tittarna tycker jag inte är helt berättigat. Det gör varken kvalitén av framförandet, sångprestationen eller sångaren rättvisa.

”Alla har rätt till sin åsikt”

Han avslutar med att säga att alla har rätt till sin åsikt och påpekar att EBU inte hade godkänt låten från första början om det hade varit så att den bröt mot reglerna.
– Om så hade varit fallet hade låten inte blivit accepterad. Besluten togs redan i mars, säger han.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Eurovision song contest 2016

LÄS VIDARE

Smeker en varg naken – blir bebis i blöja

ÄMNEN I ARTIKELN

Eurovision song contest 2016

Eurovision song contest

Jamala

Melodifestivalen