Ny ilska mot Kakan Hermansson – museet står upp för profilen

NÖJE

Regionmuseet får hård kritik för sitt val - avbokar inte Kakan

1 av 4

Kakan Hermansson ska inviga en utställning på Regionmuseet i Kristianstad.

Det har fått museibesökarna att rasa. Men museet tänker inte avboka Kakan även om de tar avstånd från hennes uttalanden om polisen.
– Att folk reagerar så här skarpt på den här typen av människor som tar för sig lite är verkligen inget försvar för de dumheter som är sagda, säger Johan Dahlén, museiintendent.

Radioprofilen Kakan Hermansson hamnade nyligen i blåsväder när Audi valde att avsluta sitt samarbete med henne efter att de fått kritik för sitt val av profil. Ilskan berodde på tweets som Kakan skrivit 2014 som kritiserar polisen. Bland annat använder hon frasen ACAB (all cops are bastards, reds anm). Uttalanden som hon i efterhand bett om ursäkt för. Nu kommer en ny våg av ilska mot ett av Kakans andra uppdrag. Också på grund av poliskritiken hon twittrade 2014.

Regionmuseet Kristianstad har en ny utställning som heter ”100 % kamp – Sveriges historia”. Den utställningen är det planerat att Kakan Hermansson ska inviga. Något som fått museibesökare att rasa på museets hemsida. Flera besökare säger att de aldrig kommer att besöka museet igen.
”Förfärligt! Hur kan ni ta dit en person med de åsikterna som hon företräder”, skriver en besökare.

”Bedrövligt dåligt omdöme att anlita en näthatare och polishatare som Kakan”, skriver en annan.

Avbokar inte Kakan

Audi har duckat för Nöjesbladets försök att nå dem. Regionmuseet i Kristianstad svarar däremot i telefon och säger att de till skillnad från Audi, inte kommer att avboka Kakan.
– De vill sälja bilar antar jag. Vi har ju lite olika uppgifter vi och Audi, säger Johan Dahlén, museiintendent och delvis ansvarig för produktionen av utställningen.

Enligt Johan Dahlén är Kakan en bra representant för utställningen, även om museet tar avstånd från hennes uttalanden.
– Att folk reagerar så här skarpt på den här typen av människor som tar för sig lite är verkligen inget försvar för de dumheter som är sagda. Men när man har bett om ursäkt och det är flera år sedan kan vi inte ha någon annan urvalsprincip än vad SVT eller Sveriges Radio har.

”Det är tråkigt”

Internt har museet skickat ut ett meddelande till alla anställda för att tyddliggöra sitt val av Kakan. Där står bland annat att hon är anlitad för sin kamp för lika rättigheter för LHBTQ-personer.
– Man får tycka vad man vill men det är det här som är den officiella hållningen.

Hur ser ni på att folk skriver att de inte vill besöka museet mer?

– Det är ju tråkigt om man inte vill titta på historiska förlopp som vi försöker gestalta. Att aversionen mot en människa ger de konsekvenserna. Men vi kan inte arbeta utifrån annat än vad vi tror på. Som kampgestalt är Kakan Hermansson en viktig företrädare för många.

Nöjesbladet har sökt Kakan Hermansson.

ARTIKELN HANDLAR OM