Standupklubben Raw gör comeback

avErik Åberg

Publicerad:
1 av 5 | Foto: VILHELM STOKSTAD
Komikern Mårten Andersson.

I höst öppnar Raw comedy club sina dörrar igen.

Bakom comebacken står klubbens grundare Mårten Andersson.

– Jag har fått tillbaka suget och känner att klubben behövs, säger han.

I tio år fick standupklubben Raw comedy club publiken att skratta, sen försvann den. Men nu i höst är den tillbaka med, som vanligt, komikern Mårten Andersson i spetsen.

Efter att ha varit ute på två soloturnéer känner han sig redo att återvända till sin klubb.

– Jag har känt att jag har saknat Raw och tycker inte det finns någon som gör det vi gjorde eller kommer att göra, säger Mårten.

Humor som ventil

Förutom att lovorda sin klubb framhåller han också att Raw är en scen där komiker får ta ut svängarna. Med det menas det klubben alltid varit känd för – sin råa humor. Men i alltmer oroliga tider kan det bli problematiskt för komiker att skämta.

– Det blir svårt att vara komiker om man ska gå på vad alla tycker. En sån komiker kommer jag aldrig bli. Såna klubbar finns redan men så ska inte Raw vara. Men varken klubben eller jag står för humor som förringar olika situationer, men jag tror man måste våga skämta om jobbiga saker också. Det blir som en ventil, säger Mårten.

”Hård och hjärtlös”

Debatten vad man får skämta om och inte har Mårten flera gånger hamnat i.

– Jag har varit i blåsväder för mitt sätt att skämta, och blivit kallad hård och hjärtlös. Men jag försvarar mig med att jag ser alla som lika värda. Det finns inget enkelt svar, det skulle väl vara att vi är olika och blir upprörda av olika saker, säger han.

En annan gång var när han sa att ingen ville se kvinnliga komiker. Då fick han Karin Adelsköld som motståndare. Men stridsyxan mellan dem är nedgrävd och Karin är redan bokad till comebacken av Raw comedy club.

Det var ju väldigt hett för ett par år sen. Fungerar konceptet fortfarande?

– Nej räknar med fiasko. Det är därför vi öppnar igen. Skämt åsido. Den enorma hypen kring standup må ha lagt sig något men finns istället i allas medvetande nu och inget slår standup om man vill skratta massor. Framåt tror jag det blir färre som kör soloturnéer och det öppnar upp mer för klubbar, som bör gå en ljusare framtid till mötes, säger Mårten.

Satsar på USA

Förutom klubbens återkomst i höst försöker Mårten även göra karriär på andra sidan Atlanten. Redan i sommar har han inplanerade gig i Los Angeles.

– Tanken är att göra en ordentlig satsning utomlands. Jag har en agent som är väldigt duktig och som tror på mig. Det finns ingen svensk komiker som satsat på standup, på riktigt i USA. Jag har fått blodad tand och behöver ha ytterligare en morot. Jag vill doppa tån och se om det kan fungera. Det kanske går åt helvetet med då har jag i alla fall provat, säger Mårten Andersson.

Den 23 september startar Raw comedy clubs stora öppningshelg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM