Jag tog kokain i ett år

McCartney berättar om drogerna

LONDON

Sent ska syndaren vakna.

Sir Paul McCartney, 61, avslöjar nu att han använde tung narkotika - både heroin och kokain - när The Beatles var som störst.

PROVADE HEROIN Paul McCartney har alltid framstått som den skötsamme i The Beatles. Men i en färsk intervju berättar han om drogbruket. "Vi började experimentera väldigt tidigt", säger han.
PROVADE HEROIN Paul McCartney har alltid framstått som den skötsamme i The Beatles. Men i en färsk intervju berättar han om drogbruket. "Vi började experimentera väldigt tidigt", säger han.

Det är i månadsmagasinet Uncut som Sverigeaktuelle Sir Paul berättar om de vilda åren med Beatles, tider som innebar att gruppen skrev några av sina största hits under påverkan av droger.

- Jag medger att knarket influerade mycket av Beatles musik under en viss tid, säger han till Uncut.

- Vi började experimentera väldigt tidigt, redan under tiden i Hamburg, när alla dessa piller var i omlopp.

Som exempel nämner han att låten "Got to get you in to my life" egentligen handlade om hasch - fast ingen förstod det då.

"Inspirerade av LSD"

- "Day tripper" och "Lucy in the Sky with Diamonds" var inpirerade av LSD och flera andra låtar hänvisade i hemlighet till narkotika, säger han.

Den adlade McCartney, som alltid betraktats som Beatles praktpojke, är chockerande öppen i intervjun när han erkänner att han tagit både heroin och kokain.

- Heroinet provade jag bara en gång, och jag visste inte ens vad det var. Någon gav mig en grej att röka och jag satte igång. Men jag kände ingenting speciellt.

Kokainintaget var mer omfattande.

- Jag höll på i ett år, ungefär. Egentligen var jag aldrig riktigt förtjust i drogen, avtändningsprocessen var fruktansvärd och det var därför jag slutade, säger han.

Så sent som 1980 blev han emellertid arresterad på Tokyos flygplats Narita, då han skulle turnera med sitt band Wings. I Pauls bagage hittade de japanska tullarna 225 gram marijuana.

"Ville inte kasta det"

- Jag kom från New York och hade fått tag på fruktansvärt bra gräs... jag kunde helt enkelt inte kasta bort det. Jag tog en risk och fick betala priset. Tio dagar i japanskt fängelse var ingen underbar upplevelse, men jag höll humöret uppe genom att sjunga ihop med de andra fångarna.

För magasinet Uncut avslöjar Paul också att han och John Lennon provade en annan drog under sin skoltid i Liverpool. Nämligen vanligt te.

- Vi stoppade Twining Tea i pipor, rökte och skrev låtar.

Peter Wennman

Publisert: