Filmen satte spår för livet

Publicerad:
Uppdaterad:

21 år senare lever Bergmans klassiker fortfarande kvar i "Fanny" och "Alexander"

1 av 2 | Foto: BJÖRN ELGSTRAND
SÅ HÄR SER DE UT I DAG Alexander (Bertil Guve) och Fanny (Pernilla Allwin) har hunnit bli 33 år och jobbar inte inom filmbranschen längre. Infällda bilden är en scen ur filmen.

"Fanny & Alexander" är en av Bergmans mest älskade filmer, trots att den har 21 år på nacken.

I kväll sänds den långa versionen, som är hela fem timmar, i SVT.

- Filminspelningen var en otrolig upplevelse, säger Pernilla Allwin som spelade Fanny.

Pernilla Allwin (Fanny) och Bertil Guve (Alexander) var nätt och jämnt i tonåren när "Fanny & Alexander" spelades in 1982.

I dag jobbar Pernilla som säljare på ett analysföretag och Bertil Guve har just disputerat i industriell ekonomi på KTH.

De har blivit 33 år gamla och lämnat skådespeleriet bakom sig.

Inte bara positivt

Att ha spelat i en av svensk films största succéer har gett både positiv och negativ erfarenhet.

- Filminspelningen var en otrolig upplevelse. Men strax efter att filmen gjordes tyckte jag att det var lite väl mycket uppståndelse. Det var inte riktigt vad jag hade räknat med, säger Pernilla Allwin.

- Filmen är definitivt något jag är stolt över. Men det är inte alltid en fördel att folk omkring en tror att de känner en, eller för den delen att man så starkt blir förknippad med något. Särskilt inte under tonåren när identiteten ska utvecklas, säger Bertil Guve.

Nej, en rulle signerad Bergman är ingenting man skojar bort.

"Allt är preskriberat"

- Filmen hade stor plats i mitt liv långt efter att den spelades in. Nu är allt - för min del - preskriberat. Jag har distans nog att tycka att det är kul att prata om den och mina erfarenheter från inspelningen, det gjorde jag inte alltid förut.

- I dag är jag tacksam och glad över att ha fått träffa så många fantastiska människor, och framförallt Ingmar Bergman, på så nära håll. Det är verkligen ett privilegium, säger Bertil Guve.

Har det blivit dags att kolla på filmen igen?

- Nej. Jag såg filmen i sin helhet förra året och det var första gången på tolv år" säger Bertil Guve.

- Min äldsta dotter är åtta år och hon börjar bli lite sugen på att titta på den. Så i år blir det till att sitta fem timmar men det ska vi nog klara av, säger Pernilla Allwin.

Cilla Berg

Publicerad: