Vilken djurisk muuuuusikal

Benny Andersson & Kristina Lugn har kor, getter och grisar på scen

Vad får du om du korsar Benny Andersson, Kristina Lugn, Lars Rudolfsson, en get, två kor och två grisar?

Nyskrivna musikalen ”Hjälp sökes”.

Johan Ulveson.
Johan Ulveson.

Allt började med att korna Ronja och Cindy gjorde konster för teaterchefen Lars Rudolfsson.

– Jag blev drabbad av korna och kände att jag ville bygga vidare på detta med mina vänner Benny Andersson och Kristina Lugn, säger han.

”Jättenervöst”

Nu jobbar trion med musikalen ”Hjälp sökes”, som har urpremiär i februari nästa år.

Benny Andersson gör musiken och Kristina Lugn skriver manus om två bondbröder som annonserar efter hjälp med sin bondgård och livet i stort. En mamma, hennes dotter och geten Kalleman kommer till deras undsättning – och inget blir sig likt.

– Det här känns jätte­nervöst. Det är en utmaning att skriva text till Bennys musik och verkställa Lars idé. Eftersom jag inte har hittat på grund­historien är det en av de ljusare berättelser jag skrivit. Jag var tvungen att konfrontera något i mig själv som inte var totalt mörkt, säger Lugn.

I musikalen ingår – utöver fyra skådespelare, djurdressören och fem musiker – två kor, två grisar, en get, en häst, tre hundar och fyra gäss.

Vill göra djurkonster

– Människorna är viktigast, men korna gjorde ett väldigt starkt intryck på mig. De gör fantastiska konster. Jag tror inte att det här någonsin har skådats med kor. Och geten talar, säger Lugn.

Johan Ulveson, som spelar en av bröderna, längtar efter att få utföra konster med djuren.

– Med djur som motspelare har man ingen aning om hur det går. Även om det går åt helvete är jag glad att få vara med, säger han.

Benny Andersson uppskattar att vad som helst kan hända.

– Tanken att det är mycket djur är ganska underbar. Det är ovant, men kul. Jag ser verkligen fram emot vad detta ska bli. Jag tror ingen av oss vet det, säger han.

Publisert: