Melodifestivalen

Det luktar Ranelid och Sjögren om gubbarna

Av: 

Markus Larsson

NÖJE

Välkomna till Melodifestivalen.

Eller... tack vare Tommy Körbergs glada gubbar måste tävlingen döpas om.

Välkomna till Lattjolajbanlådan 2013.

Nu Kör Vi.

Markus Larsson i Skellefteå.
Markus Larsson i Skellefteå.

Situationen känns igen från 2008 och i fjol.

Ah, dessa ljuvliga minnen.

Ingen har fortfarande glömt hur den extremt uträknade Christer Sjögren tog sin bisarra ”Sällskapsresan”-polka ”I love Europe” till finalen i Globen. Och förra året rullade den ödmjuka ”herregud”-fantomen Ranelid vidare utan större problem.

Nu befinner sig Ravaillacz i samma sits. I mediabubblan har de fyra jovialiska primadonnorna blivit totalsågade. Bidraget har körts ner med huvudet före i vedklyven.

Jag kan på sätt och vis förstå att ”En riktig jävla schlager” väcker ilska. Den är mer pilsnerkorv än DN Kultur. Och i dagens debattklimat finns det få saker som provocerar lika mycket som en stormagad gubbchock.

Ravaillacz får symbolisera en manskultur som många som skriver i tidningar eller älskar schlager har försökt fly från. Framför allt om personen i fråga är gay.

Men nånstans är det som Claes Malmberg ryter i mitten av kupletten:

”Ett tonartsbyte, för helvete!”

”En riktig jävla schlager” är också bara en oskyldig trudelutt där fyra farbröder driver med sig själva. Självironin är svår att missa.

Och i Tommy Körberg har konstellationen en vokal fälthaubits. När han avlossar en salva så lyssnar Sverige. Det har vårt kära land gjort i över 40 års tid.

När Körberg flexar stämbanden och sjunger ”nu får det vara bra” får låten, i ett par korta sekunder, samma feeling som Björn Skifs ”Michelangelo”. Och det är, för alla som missade 70-talet, ett av tidernas bästa schlager­bidrag.

Det här är inget försvarstal. ”En riktig jävla schlager” är lika kul som risig. Men bli inte förvånade om Tommys musketörer får leka med Bananen i den kommande finalen.

Dessutom är Ravaillacz en garanti för att Melodifestivalen är och förblir ett underhållningsprogram för alla. Med betoning på underhållning. Deltävlingen i Skellefteå skulle vara betydligt mer... blaskigt kaffe i näverkosa utan dem.

Utan liknande bidrag skulle tävlingen bli outhärdlig. Vad skulle vara alternativet?

Åtta stycken David Lindgren-liknande dansnissar eller lika många Amanda Fondell-nummer? I rad efter varandra? I vecka efter vecka efter vecka?

Wow, vilken fest.

Då hade det verk­ligen funnits en anledning att plocka fram rakbladen och göra chorizo av handlederna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen