Så firar Leif GW Persson påsk: ”Ensam med mineralvatten”

Av: Louise Åström, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Påsken är här.

Men Leif GW Persson – som har en nykter period – står över nubben.

– Det får bli mineralvatten, säger han.

Leif GW Persson fyllde nyligen 73. Men några tankar på pensionering har han inte. Kriminologen är hårt arbetande. Han har lämnat SVT och 16 säsonger av ”Veckans brott” bakom sig – för att fortsätta med ett nytt krimprogram på TV4. Och så håller han på att avsluta sin nya bok.

Framåtandan är det alltså inget fel på. Och den får han genom att ta till ett speciellt trick. Han håller sig till nyktra perioder och dricker bara alkohol halvårsvis. Det gör susen för den kreativa ådran, menar han.

– Man får ju så kolossal arbetslust, sa han nyligen i ”Nyhetsmorgon”, när han kommenterade sitt kanalbyte från SVT till TV4.

1 av 2 | Foto: Margareta Bloom Sandeback
Leif GW Persson.

För Nöjesbladet utvecklar han konceptet:

– Jag slutar på nyårsafton och så håller jag mig nykter fram till midsommar.

Sedan 1980-talet har Leif GW Persson lagt om sina dryckesvanor efter den principen. Och att slopa alkoholen just den här halvan av året är en självklarhet.

– Ja men, herregud. Titta ut genom fönstret. Det är ju som att dra en säck över huvudet. Det är ju inte ens idé att kröka när det är så här mörkt. Dessutom är det nu jag jobbar. På sommaren och hösten dricker jag för att bli av med lusten att jobba. Då får jag tyst i huvudet och kan sitta och småtrivas med mig själv, har Leif GW Persson tidigare sagt.

– När jag går på min hälsokontroll och varit vit säger min doktor att jag har levervärden som ett litet barn. Så låter det inte när jag besöker honom kring jul.

Men våren innebär också en av årets största mat- och sprithelger. Påsken. Godis, nubbar och bufféer sätter guldkant på svenska folkets liv i flera dagar. Men GW uthärdar.

– Det får bli mineralvatten under påsken.

Under påsken skriver han och har bestämt sig för att vara ensam.

– Jag skriver på min bok. Då är det ju en fördel att vara ensam. Det är ingen sällskapslek ska du veta.

Vad ska du äta på påsken?

– Jag tänkte passa på att banta lite samtidigt.

Hur gör du det då?

– Genom att ge fan i att äta.

Känns det inte trist att skippa nubben?

– Nja, det ska nog klara sig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN