Tittarna fick inte höra buropen i Eurovision

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Ryska Polina Gagarina buades ut i arenan - men tittarna fick bara höra applåder

1 av 4

Publiken buade ut Rysslands artist Polina Gagarina.

Men för tv-tittarna hördes i stället applåder.

– Det buades så fort Ryssland fick högre poäng än Sverige, säger Anders Ringqvist som var på plats i Arenan.

Inga förinspelade applåder skulle användas under sändningarna.

Det lovade Eurovision song contests exekutiva producent Edgar Böhm på en presskonferens med EBU i Wien.

Men ändå hörde inte tv-tittarna hur arenapubliken gång på gång buade när den ryska låten ”Million voices” fick höga poäng.

– Fansen vände på en femöring. Det var verkligen helt sjukt. Jag minns framför allt Azerbajdzjans tolva till Ryssland, då buades det högt, säger Anders Ringqvist som var på plats inne i arenan under sändningen.

Tillrättavisades av programledaren

Det var också efter de buropen som programledaren Alice Tumler fick en svart blick och tillrättavisade publiken:

– Musik borde vara överordnad politiken ikväll, sa hon i direktsändning.

Men buropen fortsatte. För arenapubliken, men inte för tv-tittarna.

– Som jag minns det så buades det så fort Ryssland fick högre poäng än Sverige, säger Anders Ringqvist.

I tv-sofforna fick man i stället bara höra applåder.

Ljuddämpande teknik

Enligt Moscow Times ska Eurovision-arrangören ha installerat en särskild ljuddämpande teknik för att redan på förhand minska risken för att burop skulle höras i sändningen.

Bakgrunden är att det danska tv-bolaget DR som arrangerade förra årets Eurovision lade på förinspelade applåder för att maskera buropen som riktades mot de ryska artisterna Tolmachevy sisters varje gång de fick poäng under finalen.

Burop när Ryssland fick höga poäng

Ida Sandahl som är andre vice ordförande för den svenska fanklubben Melodifestivalklubben bekräftar för Dagens Nyheter hur buropen haglade mot Rysslands sångerska Polina Gagarina under poängutdelningen:

– Det buades varje gång som Ryssland fick tolvor eller höga poäng och det jublades när de inte fick det. Man märkte tydligt att folk inte ville att de skulle vinna, säger hon till tidningen.

Under inspelningen av jubileumsprogrammet ”Eurovision 60 år” i London i början av april riktades burop mot den tidigare Eurovision-vinnaren Dima Bilan. Programledaren Graham Norton fick säga till publiken och BBC valde att klippa bort buropen innan programmet sändes.

”Burop är orättvist”

Nöjesbladet talade med Eurovision song contests eventchef Sietse Bakker inför årets sändningar. Han menade att eventuella burop mot en rysk artist var en politisk manifestation som inte hade med tävlingen att göra:

– Vi begränsar inte folks yttrandefrihet. Det här är inte i första hand en plattform för yttrande, det är en plattform för sång. Om alla får applåder, medan en artist buas utan att det har med sång eller framträdande att göra utan är av politiska orsaker så anser vi att det är orättvist, sa han då.

Publicerad: