"Drottning Silvia skulle man göra en parfym på!"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18

Ben Gorham basar över Sveriges enda parfymhus

Om Drottning Silvia var en doft, då skulle hon dofta blommigt men med dramatiska inslag!
Det är Ben Gorham, grundare av Sveriges första och enda parfymhus, säker på.

Ben Gorham, grundare av Byredo.

Mormors Chanel No 5, asfalt efter ett sommarregn, tonårstjejens Date eller första kärlekens Farenheit...alla har vi starka doftminnen. Ofta förknippade med vår barndom eller ungdom.

Hur får ni fram en ny doft?

– Jag vill hela tiden komma åt en känsla eller en upplevelse, jag kan inspireras av en låt eller en bild, eller helt enkelt en ren ingrediens. Ibland är det konkret, ibland är det abstrakt. Den känslan försöker jag förmedla till parfymörerna som experimenterar och kommer med förslag. Det är många diskussioner fram och tillbaka innan vi känner att vi hittat rätt, säger Ben Gorham som står bakom Byredo, Sveriges allra första egna parfymhus.

Hur ska man då slå in en helt ny doft på marknaden?

– Självklart är det svårt, det kommer så väldigt många nya dofter hela tiden. Bara under förra året kom det ut 400 nya. Det gäller att arbeta utifrån det personliga, det är enda chansen när man ska slåss mot stora parfymhus som säljer på ett känt namn eller med hjälp av kändisar. Som tur är så letar folk efter det personliga, menar Ben.

Sålde slut direkt

Och Ben borde veta, hans allra första fem dofter sålde slut på en månad. Byredo startade han för cirka två år sedan, från början tillverkade han doftljus, men planen var hela tiden att skapa egna dofter. Nu jobbar han för fullt för att ta fram nya parfymer.

– Målet är att göra Byredo till ett parfymhus med exklusiva dofter, gärna i en egen butik med 20-30 olika dofter, säger han.

Eftersom Ben själv inte har en utbildad "näsa" samarbetar han med svenska Pierre Wullf och franska Olivia Giacobetti.

– De flesta parfymörer eller "näsor" kommer från franska Grass, det finns ett tiotal som får de stora jobben och det är viktigt att få en bra relation med parfymörerna. Kommunikationen funkar bra mellan oss, menar Ben.

Ben kollar vad han själv doftar.

Hur ska man hitta "sin" doft?

– Det är så personligt, precis som med mode. Man ska känna sig bekväm. En parfym ska hålla en hel dag, så testa på huden en hel dag och se om den håller. Då är det bra, säger Ben.

Vad gillar du själv för doft?

– Konstigt nog använder jag själv inte så mycket parfym, jag är ganska otrogen mot dofter. Jag gillar parfym men doftar olika beroende på hur jag lever.

Vad ska en kvinna dofta?

– Jag tror inte så mycket på maskulina eller feminina dofter, jag tror att det är ett inlärt beteende. Därför är alla våra dofter unisex-dofter, jag tror att det är mera odödligt. Våra dofter ska kunna leva i 100 år, säger Ben Gorham övertygad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln