Om de ändå var från New York

Jag hoppades att de

Publicerad:
Uppdaterad:

var från New York.

Då hade man kunnat ställa The White Stripes intill Strokes, Moldy Peaches och kanske Magnetic Fields och sagt:

Kolla! För första gången sedan Sonic Youth och no wave-rörelsen finns det en riktigt cool, intressant och het rockscen på Manhattan.

Tyvärr har det visat sig att syskonen Meg och Jack White kommer från Detroit.

Det är i och för sig en tuff stad det med. Men jag hade så gärna velat dra paralleller ända till 1976 och Max"s Kansas City och CBGB:s och Ramones och Heartbreakers.

Nu får man ju ändå utgå från att ni hajjar.

Ett band som hypotetiskt sett skulle kunna utgöra bärande vägg på samma scen som Strokes måste kollas.

White Stripes har gjort

tre album, alla utgivna på ett indiebolag med det rätt fantastiska namnet Sympathy For The Record Inustry. Det senaste, "White blood cells", är alldeles färskt och bör nog betraktas som det hittills bästa.

Musiken låter sig svårligen beskrivas som något annat än modern amerikansk rock "n" roll. Ibland lutar duon åt något slags smutsig, rå blues (det var ingen tillfällhet att de tolkade både Blind Willie McTell och Son House på förra plattan, "De Stijl") som den brukar låta i händerna på Jon Spencer - fast med en tydligare och sjavigare rockkänsla jag hemskt gärna vill härleda till Johnny Thunders (fast det är det nog bara jag som vill). Andra gånger styr de i en helt annan riktning och gör små, lo fi-vinda popsånger. "Hotel Yorba" skulle inte skämmas på nämnda Moldy Peaches fina album. Sen händer det också att de skvalpar omkring nånstans i kölvattnet efter Cramps. Inte minst i den riktigt grisiga och hårdkokta "I think I smell a rat" - kanske den här sommarens allra, allra största rocklåt.

Frågan är bara,

om jag trots allt driver New York-tesen vidare, vilka av sjuttiotalsgiganterna White Stripes ska liknas vid.

Om Strokes är både Ramones och Television, Moldy Peaches ett jävligt skruvat Dictators och Magnetic Fields 2000-talets alldeles för intellektuella svar på Talking Heads så är White Stripes" ja, det blir ju Heartberakers. Eller Voidoids. Eller möjligen Dead Boys.

"White blood cells" finns i riktigt välsorterade butiker, alternativt på nätet och då allra säkrast hos det White Stripes-galna Rough Trade.

Per Bjurman

Publicerad: