Mosleys fru: Michael var en äventyrlig man

Mikael Forsell/TT

Uppdaterad 2024-06-10 | Publicerad 2024-06-09

Dietgurun Michael Mosleys fru Clare Bailey Mosley tackar för stödet efter att hennes make hittats död i den grekiska övärlden.

”Vi älskade varandra väldigt mycket och var så lyckliga tillsammans. Michael var en äventyrlig man, det var delvis det som gjorde honom så speciell”, säger hon i ett uttalande.

Michael Mosley har hittats död på den grekiska ön Symi. Öns borgmästare var själv ute och letade och hittade den världsberömda dietgurun.

– Vi zoomade med kamerorna och såg att det var han, säger Eleftherios Papakaloudoukas till nyhetsbyrån AP.

Borgmästaren Eleftherios Papakaloudoukas uppger att Mosleys kropp hittades vid 10-tiden lokal tid av honom och ett grekiskt tv-team som anlitats för att filma i ett område som kunde vara en möjlig fyndplats.

De befann sig på en båt när de såg något som kunde vara en kropp på land – och larmade myndigheterna.

Sista bilden på Michael Mosley, från en övervakningskamera i onsdags.

Drabbats av värmeslag

Mosley hittades 20 meter ovanför stranden Agia Marina. Enligt Papakaloudoukas verkade kroppen ha fallit nerför ett stup och landat mot ett staket. Några stenar låg på kroppen. Mycket tyder enligt Papakaloudoukas på att Mosley drabbats av värmeslag och uttorkning.

Stora delar av Grekland har under början av juni satt nya värmerekord. På Symi har temperaturen nått 39,3 grader de senaste dagarna, enligt AFP..

Området där kroppen hittades är otillgängligt och ska också vara ”fullt av ormar”, enligt borgmästaren.

Clare Bailey Mosley säger i ett uttalande att hon är förkrossad över att ha förlorat sin ”underbara, roliga snälla och fantastiska” man. Hon tackar för stödet från allmänheten och från befolkningen på Symi, som oförtröttligt deltagit i sökandet efter Michael Mosley.

”Vi försöker trösta oss med det faktum att han var väldigt nära att klara sig. Han gjorde en otrolig klättring, men tog fel väg och kollapsade på ett ställe svårtillgängligt för sökinsatsen”, säger hon.

Byn Pedi där Mosley sågs för sista gången.

Övervakningsfilmer hjälpte

Det var vid lunchtid i onsdags som den världsberömda läkaren och författaren Michael Mosley försvann under en vandring på den grekiska ön Symi, där han var på semester med sin fru Clare. Mosley gav sig iväg på en vandring på egen hand och utan sin mobiltelefon.

Sedan har dess har räddningstjänsten letat efter honom till sjöss och på land med stora resurser, däribland dykare, drönare, helikoptrar och enheter från kustbevakningen.

Med hjälp av övervakningsfilmer kunde det snart slås fast att Mosley vandrat ner från bergen och nått fram till byn Pedi, som ligger vid kusten, och sedan ut på en mer krävande vandringsled upp i bergen. Men där upphörde spåren.

Michael Mosley, 67, var i grunden läkare, men blev ett världsberömt namn som författare och programledare i tv. Bland annat var han en stor förespråkare för intermittent fasta och lanserade populära dieter som 5:2 och 16:8 för drygt tio år sedan, vilket gjorde honom känd i Sverige.

Många av hans böcker har getts ut på svenska och han har flitigt förekommit i svenska medier.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln