Wallin och Carter skapar sajt ihop: ”Man är inte ensam”

”Min upprättelse” ska hjälpa utsatta kvinnor

NÖJE

Deras Instagram-inlägg skapade en storm kring #Metoo i Sverige.

Snart lanserar Lulu Carter och Cissi Wallin en sajt ihop för att hjälpa andra utsatta kvinnor.

– Ingen ska behöva känna sig ensam, som jag har jag gjort, säger Cissi Wallin i ”Malou efter tio”.

1 av 2 | Foto: TV4
Lulu Carter och Cissi Wallin i ”Malou efter tio”.

På onsdagen gästade Lulu Carter, 56, Cissi Wallin, 32, och advokaten advokaten Elisabeth Massi Fritz TV4:s ”Malou efter tio”.

I programmet pratade Carter och Wallin om hur de utsatts för övergrepp och om hur de känt skam över det som hänt. Inte minst på grund av hur de blivit bemötta.

– Man har tagit på sig skam, för det är det man har mötts av från ledningsgrupper. Jag har inte blivit trodd och de har inte lyssnat på mig. Det finns alltid en anledning till att inte lyssna. Varför ska jag ta skulden när jag har blivit trakasserad, säger Lulu Carter i programmet.

Har lett till åtgärder

Deras berättelser har lett till åtgärder. TV4 har avslutat allt samarbete med Martin Timell, som bland annat anklagas för att ha trakasserat Lulu Carter och som nu polisanmälts för en våldtäkt.

Aftonbladets Fredrik Virtanen har tagit timeout från sitt arbete och kommer inte komma tillbaka till tidningens ledarsida. Detta efter våldtäkts- och trakasserianklagelser. Samtidigt pågår utredningar på båda arbetsplatserna.

Men Cissi Wallin och Lulu Carter vill också hjälpa andra. Metoo-kampanjen har gjort det uppenbart att många kvinnor, i alla typer av branscher och samhällskikt, utsatts sexuellt.

”Min upprättelse” ska hjälpa kvinnor

Cissi Wallin menar att det finns ett jättestort arbete att göra. Därför har de startat en sajt/stiftelse som ska jobba med frågor som dessa:

– Vi har startat en sajt som heter "Min upprättelse", som är helt partipolitiskt och religiöst obunden. Vi kommer hjälpa några av de organisationer som finns och jobbar med det här dagligen i Sverige, säger hon.

På sajten ska besökare bland annat få information om hur en anmälan går till och vilka rättigheter man har.

– Det finns en extrem kunskapslucka och det är inte människors fel, utan vi får inte lära oss det här i skolan, säger Cissi Wallin.

”Många har systerskapets rygg nu”

Advokaten Elisabeth Massi Fritz, som företräder flera kvinnor som den senaste tiden har anmält män till följd av Metoo-kampanjen, kommer att hjälpa till ideellt i den nya satsningen. Hon passade på att hylla Wallin och Carter i ”Malou efter tio”.

– Jag har fått kontakt med så många personer för att ni två har gått ut och berättat om det här. På grund av er vågar många göra en polisanmälan nu, säger hon i programmet.

Ambitionen är att ingen utsatt kvinna ska behöva känna sig ensam.

– Mitt enda mål egentligen i det här är att ingen ska behöva känna sig så ensam som jag har gjort, som är utsatt. För vi är väldigt många som har systerskapets rygg nu, säger Cissi Wallin.

Sajten ”Min upprättelse” är inte färdig än. Det är oklart när den kommer att lanseras.

ARTIKELN HANDLAR OM