Så hyllas Ruben Östlund efter storvinsten i Cannes

Av: Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Grattis, Ruben Östlund!

Den svenska regissören är den förste på 66 år som vinner den prestigefyllda Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.

Nu hyllas han på sociala medier:

”När Ruben Östlund erövrar guldpalmen är det också hans begåvade konstnärliga process som vinner”, skriver dramatikern Suzanne Osten på Twitter.

1 av 8 | Foto: Pascal Le Segretain / GETTY IMAGES
Ruben Östlunds segervrål i Cannes.

Ruben Östlund vann Guldpalmen vid årets filmfestival i Cannes.

På juryns presskonferens efter prisceremonin sa Pedro Almodóvar:

– ”The square” är en film som är väldigt här och nu, som berättar om vårt samhälle i dag. Inte minst tacklar den det värsta som finns nu, den diktatur kan man kalla det som heter politisk korrekthet. Och den gör det på ett briljant och väldigt roligt sätt. Är välspelad in i minsta detalj.

Och fler stämmer in i hyllningskören. SVT:s vd Hanna Stjärne gratulerar svensken till en historisk vinst.

– Grattis Ruben Östlund, grattis satiren och grattis alla tittare! Det här är en historisk vinst som betyder att Sverige tar ett viktigt steg fram som filmnation. Idag är SVT en omåttligt stolt samproducent och det är med stor glädje vi ser fram emot att visa The Square för alla våra tittare framöver, säger hon.

Även på sociala medier strömmar gratulationerna in till den svenske regissören.

”Stort och varmt grattis Ruben Östlund som med ”The Square” vunnit Guldpalmen!” skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, på Twitter.

”När Ruben Östlund erövrar guldpalmen är det också hans begåvade konstnärliga process som vinner. Grattis”, skriver dramatikern och regissören Suzanne Osten på Twitter.

”FLASH: Regissören Ruben Östlunds film "The square" vinner Guldpalmen i Cannes. Heja!!”, skriver programledaren Anders Pihlblad på Twitter.

”Guldpalmen (!) till Ruben Östlund. För första gången sedan 1951 vinner en svensk regissör och ja, det är stort och fantastiskt. För svensk film i allmänhet och för Rubens konstnärskap i synnerhet. Hurra Hurra Hurra!”, skriver Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på Instagram.

Publicerad:

LÄS VIDARE