LaGaylia Frazier: Kokain inget för mig – är så uppspelt ändå

avJan-Olov Andersson

1 av 7

Som tonåring var hon en mobbad nörd.

Den gudomliga rösten förändrade allt. Tog henne till klubbar i Miami och Fort Lauderdale. Till en Hollywood-film. Till Sverige och ”Rhapsody in rock”.

Det här är historien om LaGaylia Frazier, 56, som visar alla känslorna på en och samma gång som jurymedlem i TV 4:s ”Talang”. Och som i sommar ännu en gång ska förgylla Håkan Hellströms konserter med sin soulmättade röst.

LaGaylia Frazier har gjort stor succé i TV4:s talangprogram, där det i kväll är dags för den första direktsända semifinalen.

Där övriga jurymedlemmar - Alexander Bard, Kakan Hermansson och David Batra - är lite mer sansade, kan man knappast säga att LaGaylia Frazier hushållar med sina känslor. Hon gråter, skrattar, skriker, jublar och vill alla deltagare bara så väl.

– Jag är inte som i ”Talang” 24/7, då skulle jag ha ett problem…

Alexander Bard har sagt att hon är programmets tacosmysvärme och det tar sin tid innan jag lyckas hitta ett bra engelskt ord för det.

Trots att LaGaylia har bott i Sverige sedan 2001, är det först de två senaste åren hon på allvar har tagit tag i att lära sig prata svenska ordentligt.

- De svenska män jag har varit tillsammans med har både varit bra på engelska och tyckt det har varit kul att prata språket. Jag borde träffa en kille som är helt kass på engelska, säger hon och skrattar.

Vår intervju blir till, ungefär, 75 procent på svenska och 25 på svenska. Det blir också till en slags språklektion, för de ord hon inte förstår kräver hon en ordentlig förklaring på. Så på ett par timmar har ännu några ord fastnat i hennes svenska vokabulär.

- Man kan säga att jag pratar jättebra dålig svenska.

Alla i mammas familj, inklusive hon själv, avskydde pappa som pesten

Historien om LaGaylia börjar i Miami, Florida.

Hon växte upp med sin mamma Jean, som var lärare. Hon gick bort 1993. Pappan Hal Frazier lämnade familjen när hon bara var två år. Sedan sågs de inte förrän hon var 16 år.

- Alla i mammas familj, inklusive hon själv, avskydde pappa som pesten. Han var ju en oansvarig far som lämnade familjen för att satsa på sig själv som artist och underhållare. Inget riktigt yrke, tyckte de. Så det var inte så populärt när jag gick i hans fotstpår…

Drömmen var att bli läkare

LaGaylia gick i en specialklass för begåvade elever. Hon hade hoppat över en årskurs. Spelade klassiskt piano i åratal. Hade höga betyg. Drömmen var att bli läkare.
Samtidigt var skolan rena pesten. Hon var mobbad.

- Jag gick i en skola med mest svarta elever, utom i min klass, där var vi bara tre svarta. Men det var inte på grund av min hudfärg jag blev mobbad. Jag var extremt nördig. Hade världens fulaste frisyr. Så fort läraren lämnade salen, kastade de sig över mig. Tog baddräkten ur min ryggsäck och satte på huvudet som en rolig mössa och sådant.
- Det var därför jag i premiärprogrammet av ”Talang” blev så känslomässigt berörd av 13-åriga Nellie. Jag såg mig själv i henne.

Bland alla påtända människor var jag plötsligt nörden igen

15 år gammal ställde LaGaylia upp i skolans talangtävling och sjöng.

- Dagen efter viskade barnen när jag passerade. Vad ful hon är! trodde jag de sa. Tills en av tjejerna kom fram och sa: Visst var det du som sjöng så bra på showen i går? Sedan förändrades allt.

När det blev dags för högre utbildning, hade inte LaGaylias mamma råd att betala de 5 000 dollar det kostade för den linje som kanske hade lett till läkaryrket. Men om LaGaylia valde sång som huvudämne, fick hon stipendium.

Så blev det. LaGaylia tog åter kontakt med sin far. Började efter skolan att sjunga på klubbar i Miami och Fort Lauderdale. Sjöng covers och drog allt större publik.

- Det var en annorlunda miljö i Miami då. Loooooots of drugs. Kokain. Alla var stirriga och uppspelta. Men det var inget för mig. Jag är så uppspelt ändå. Och jag hade lärt mig att inte dricka innan man går upp på scenen. Så bland alla påtända människor var jag plötsligt nörden igen (skratt).

Legendariske managern Eliot Weisman, som höll i Frank Sinatra (1915-1998), Sammy Davis, Jr (1925-1990) och Liza Minelli, såg henne och ville göra henne till stjärna i Las Vegas.

- Jag fick värma upp publiken före komikern Don Rickles (1926-2017) framträdanden. Men det var inte riktigt min grej. Och att försöka sig på en skivkarriär, att bli en ny Brandy, till exempel,. det finns väldigt många svarta snygga amerikanska sångerskor, konkurrensen är mördande.

Jag minns när Sverigedemokraterna fick 13 procent av väljarna bakom sig, jag blev lite rädd då

Tillbaka till Fort Lauderdale. En kväll satt svenska producenten Marie Schröder i publiken och blev helt tagen av LaGaylias framträdande. Hon engerade henne till ett kryssningsfartyg där ett svenskt företag hade ett stort event. Många skandinaver ombord. Det blev braksuccé.

LaGaylia började flyga till Sverige för framträdanden.

- Till sist körde jag tre, fyra kvällar i Florida, flög till Stockholm för uppträdanden i helgen och sedan tillbaka till USA. Det blev för jobbigt i längden. År 2001 flyttade jag till Sverige. Jag hade inget att förlora.

Blev svensk medborgare

Flera säsonger med Robert Wells Rhapsody in rock-turnéer gjorde henne känd.
Och hon var trött på USA. Inte minst på rasismen.

- Den är mycket värre där. När man möter folk på gatan känner man alltid inombords att de tänker Där går en svart kvinna och så dömer de en efter det. Här i Sverige bemöts jag mer som Amerikansk svart kvinna än som Svart kvinna.

- När man söker jobb i USA, finns det en ruta där man fyller i om man är vit, svart eller något annat. Vad nu det är? (skratt). Rutan finns ju där. För att skilja på folk.

Finns inte rasismen i Sverige, då?

- Jag minns när Sverigedemokraterna fick 13 procent av väljarna bakom sig, jag blev lite rädd då… och nu är de ännu större. Många stöder ju deras tankar om att vi inte ska ha hit fler invandrare och att de tar jobben och får bidrag. Jag vet inte om det ska kallas rasism eller rädsla för förändring.

Det är enormt att sjunga inför denna massiva vägg av Hellström-fans

LaGaylia är svensk medborgare sedan 2008. Har ingen längtan tillbaka till USA.
Förra året gjorde hon braksuccé som kör- och gästsångerska med Håkan Hellström och just nu repeterar hon inför hans sommarturné i år.

- Han säger: Gör vad du vill. Be crazy. Det är det största jag har gjort. Det är enormt att sjunga inför denna massiva vägg av Hellström-fans som bara älskar honom så otroligt mycket.

Får hon frågan, är hon gärna med i ”Talang”-juryn ett år till. I höst får vi höra henne i ett än så länge hemligt projekt.

- Det är med en legendar. Det är så oväntat, att ingen kan gissa vad det är, säger hon och fnissar.

ARTIKELN HANDLAR OM