Dagen-efter-tips för årets tröttaste dag

Av:  Kristoffer Viita/TT

Små grodorna, snaps och sill kan ta ut sin rätt. Midsommardagen kräver filmtips som inte anstränger hjärnans synapser mer än nödvändigt. Eller som är sköna att ta en tupplur till.

”Bleka dödens minut” (1987)

Regi: Rob Reiner

”The princess bride” som den heter på originalspråk är en mjuk och humoristisk äventyrsromans med fantasyinslag som går att dåsa till i soffan utan att känna motstånd. Prinsessan Buttercup förlorar sin käresta Westley, som förmodas vara dödad av pirater och Buttercup lovas bort till den elake prins Florin. Med hjälp av putslustig komik och gudabenådad fäktning hittar Westley tillbaka till sin älskade.

Strömma: SF Anytime

”The wicker man” (2006)

Regi: Neil LaBute

En detektiv reser till en avlägsen ö för att leta efter en försvunnen flicka och hittar ett fruktbarhetsdyrkande matriarkat. Originalet från 1973 anses vara en av de viktigaste och mest inflytelserika filmerna för den samtida ”folk-horror”-trenden. Remaken från 2007 med Nicolas Cage – inte lika mycket. Faktum är att den frekvent refereras till som ”världens sämsta film”, men det är också ett felslut. Bara det faktum att Nicolas Cage lufsar runt i en enorm björnkostym gör den väl värd en titt.

Strömma: Viaplay/SF Anytime

”Timecop” (1994)

Tillhör kanon i Jean-Claude Van Dammes minst sagt brokiga karriär som B-filmsactionhjälte. Om en polis som reser tillbaka i tiden för att förhindra brott, och slåss mot en ondskefull senator som använder sina pengar för att kontrollera medier och säkra sin egen makt. Ja ”Timecop” förutspådde USA:s politiska framtid – åtminstone tillräckligt mycket för att få vem som helst med betongkeps att känna sig smart.

Strömma: Blockbuster.se/SF Anytime

”Jennifers body” (2009)

Regi: Karyn Kusama

Cheerleadern Jennifer får en smak för mänskligt kött efter det att en demon tagit över hennes kropp. En rolig satir över high school- och skräck-genren med en feministisk udd. Karyn Kusama och Diablo Codys film var före sin tid och floppade på grund av dålig marknadsföring, men har sedan dess fått ett kultfölje.

Strömma: Disney+/Blockbuster.se

”300” (2006)

Regi: Zack Snyder

Baserad på Frank Millers grafiska roman kom en homoerotisk machoaction som hyllar soldatlivets vedermödor mot en fond av perversa CGI-effekter. Det är visuellt mäktigt och intellektuellt skrattretande. En film vars extrema allvar gör den ofrivilligt komisk, särskilt dagen efter ett hårt intag av många vuxendrycker.

Strömma: Viaplay/HBO Max

Publisert: