Turin blir värdstad för Eurovision 2022

Bekräftat idag: Nästa års final blir 14 maj

Turin.
Turin.

Eurovision song contest 2022 hamnar i Turin.

Flera italienska medier rapporterade om beslutet på fredagsförmiddagen och nu bekräftas det också av EBU:

– Turin är den perfekta värdstaden för den 66:e Eurovision song contest, säger Eurovision-chefen Martin Österdahl i ett pressmeddelande.

Beskedet om vilket italiensk stad som skulle få stå som värd för nästa års Eurovision song contest har dragit ut på tiden. Hela 17 olika städer skickade in ansökningar under sommaren och i augusti meddelade tv-bolaget Rai att man gjort en utgallring och plockat fram fem lämpliga kandidater, där det mest uppseendeväckande var att huvudstaden Rom inte längre var aktuell för tävlingen.

Under fredagsförmiddagen rapporterade flera italienska medier att beslutet fattats av tv-bolaget Rai och att valet fallit på Turin:

”Rai har beslutat: 2022 års upplaga av Eurovision, sångtävlingen där artister från hela Europa deltar, kommer att hållas i Turin”, skriver väl ansedda Repubblica.

Kostnad: över en kvarts miljard

Vid lunchtid bekräftades det också av Eurovision-arrangören EBU att det blir i arenan PalaOlimpico som tävlingen hålls nästa år.

– Turin är den perfekta värdstaden för den 66:e Eurovision song contest. Som vi såg under vinter-OS 2006 överträffar PalaOlimpico allt som behövs för att iscensätta ett globalt arrangemang av den här magnituden och vi har imponerats av entusiasmen från staden Turin som kommer välkomna tusentals fans nästa maj, säger EBU:s Eurovision-chef Martin Österdahl i ett pressmeddelande.

Repubblica beskriver hur Eurovision är ett nio veckor långt arrangemang, där sex veckor krävs för alla förberedelser inför att ländernas delegationer anländer, därefter krävs två veckor för repetitioner och sändningarna av de två semifinalerna och finalen och slutligen en vecka för att rigga ner allting igen. Enligt Repubblica är kostnaden för showen beräknad till 26 miljoner Euro, motsvarande 264 miljoner kronor.

Semifinalerna kommer att sändas 10 och 12 maj, med finalen lördag 14 maj 2022.

Tredje gången i Italien

Turin i norra Italien stod värdstad för vinter-OS 2006 och i stadens ansökan om att få arrangera Eurovision lyfte Turins borgmästare Chiara Appendino fram stadens erfarenhet av att arrangera evenemang för miljoner åskådare.

”Vi har platser med lämplig kapacitet i stadens hjärta och lättillgängliga. När det gäller gästfrihet så har vi möjlighet att härbärgera de tusentals människor som evenemanget kommer att locka till sig. Vi är också en redan beprövad scen för internationella arrangemang som vi har fört hit genom åren och har förmågan att sätta en hel stads kompetens i Eurovisions tjänst”, skrev hon bland annat i stadens ansökan enligt Repubblica.

Det är Måneskins seger i Eurovision song contest i Rotterdam i maj med låten ”Zitti e buoni” som gör att tävlingen nu hamnar i Italien. Landet har två gånger tidigare arrangerat Eurovision, I Neapel 1965 efter Gigliola Cinquettis seger med låten ”Non ho l'età” året innan, och sen igen 1991 efter att Toto Cotugno vunnit med ”Insieme 1992”. Då ägde tävlingen rum i Rom där Carola skulle komma att ta hem segern med ”Fångad av en stormvind”.

Eurovision song contest.
Eurovision song contest.
Publisert:

LÄS VIDARE