Einár

Vännernas oro före mordet på Einár

Sebastian Stakset: ”Hade klump i magen under hela tiden”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Einárs vänner oroade sig för hans säkerhet före mordet.

I SVT Edits ”Einár 2002-2021” berättar de om känslorna före och efter den svenska stjärnan sköts ihjäl.

– Jag hade en klump i magen under hela tiden vad som skulle hända med honom, faktiskt, säger Sebastian Stakset i reportaget.

Nils ”Einár” Grönberg var bara 19 år gammal när han sköts till döds utanför sitt hem i Stockholmsstadsdelen Hammarby Sjöstad i oktober 2021.

Nu berättar rapstjärnans vänner om känslorna före och efter mordet i ett nyhetsreportage som SVT Edit har gjort.

”Önskar han inte gjort vissa låtar”

Rapparen Sebastian Stakset, 36, hade av Einár själv lyfts fram som den som fick i gång hans karriär. I den 36 minuter långa kortdokumentären ”Einár 2002-2021” på SVT Edit berättar han nu om oron han kände för sin unga kollega och vän före mordet.

– Jag kan inte dölja vad folk blir provocerade av och inte, men jag har själv lyssnat på vissa av hans låtar som jag hade önskat att han aldrig hade gjort. Så jag hade en klump i magen under hela tiden vad som skulle hända med honom, faktiskt, säger Stakset.

Einár berättade själv om hatet han utsattes för i en intervju på Anis Don Deminas, 28, Youtube-kanal.

– Hatet beror på att jag är svensk och jag heter Nils och har den talangen jag har, säger han.

– De stör sig, jag tror att folk är avundsjuka bara, folk vill ha den platsen.

Sebastian Stakset i SVT Edits ”Einár 2002–2021”

Försökte få Einár att byta stil

Einár satt på LVU-hem när hans genombrottslåt ”Katten i trakten” släpptes och gjorde succé på streamingtjänsterna. Sebastian Stakset berättar om sitt starkaste minne av den unga stjärnan:

– Det var när jag hämtade upp honom på behandlingshemmet som han bodde på i Orsa, i Dalarna. Vi stannade bilen och så sa han: ”tror du gud är arg på mig för mina texter?” Då sa jag: ”gud är inte arg på dig han älskar dig”.

Stakset säger också i SVT Edits reportage att han försökte få Einár att rappa om andra saker än det som var kopplat till ganstervärlden.

– Jag sa att du behöver inte ens rappa om de här gangstergrejerna. Du kan rappa om andra saker. Om han skulle byta samtalsämne så skulle ha kanske inte behöva bli testat som han blev, om han kunde bara ändra musikstil och reda ut lite av de här problemen som han hade och bara chilla. Han valde tyvärr en annan väg.

Artisten Elvis ”RS1 Elvis” Hamidovic, 17, såg upp till Einár när de lärde känna varandra på ett behandlingshem 2017. I SVT Edit berättar han om sin sorg:

– Jag kommer sakna hans skratt, leende, hans närvaro och hur han var som person. Han var snäll, han var omtänksam och allt det där, säger han.

Rami ”Straynané” Hassen i SVT Edits ”Einár 2002-2021”

”Han hade mycket i tankarna”

Musikproducenten Rami ”Straynané” Hassen säger att han fortfarande ibland är på väg att lyfta telefonen och ringa Einár.

– Det känns lite overkligt. Han var så livfull, säger han till SVT Edit.

På frågan hur Einár mådde innan sin död spelar Straynané upp delar av en av rapparens sista låtar, ”Sätter dom på plats” med textraden: ”Att vakna upp varje dag. Tänka: ’När tar det slut?’ Det finns inte något svar, det dära’ det upp till Gud”.

Medan musiken fortfarande spelar i bakgrunden säger producenten:

– Ja, jag vet inte, ni hör ju vad han säger. Han hade mycket, mycket i tankarna.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Bachelor 2021 – så har det gått sen för deltagarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Einár

Mord