Mejla

Jan-Olov Andersson

Carina och Marcus – ett riktigt udda tävlingspar i nya omgången av ”På spåret”

Jan-Olov Andersson om hur SVT inspireras av Filip & Fredrik

SVT:s ”På spåret” är originalet. Men inför årets säsong stjäl man både deltagare och tävlingsmoment från Kanal 5:s kopia ”Alla mot alla med Filip och Fredrik”.

Årets tävlingspar som riskerar att sitta med rumpan mest bar är nog Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson.

Så här ser det ungefär ut varje år när man ska skriva en kommentar om när ”På spåret”-redaktionen avslöjar säsongens tävlande:

Man kritiserar urvalet. Att tråkiga och/eller inte så duktiga par får komma tillbaka. Att det är för mycket journalister och/eller personer med public service-anknytning. Att en del deltagare kan kännas lite lättviktiga.

Likt fan sitter man där sedan varje fredagskväll och tycker att det oftast fungerar finfint.

Men det har hänt en del i frågeleks-tv under senare år.

Får de i uppdrag att göra roliga frågor till originalet och tråkiga till kopian?

I rasande fart har Filip & Fredrik gjort sin frågelek, nu inne på sjätte säsongen, som är en slags punkigare variant av ”På spåret”, minus tågresorna. Lika många tittare får de aldrig i Kanal 5. Till och med den pinsamt usla kopian i TV 4, ”Big bang” med Erik Haag och Lotta Lundgren som tröga programledare, har fler tittare.

En märklig poäng är väl för övrigt att det är Filips & Fredriks produktionsbolag Nexiko som även producerar ”Big bang”. Spar de pengar genom att ha samma frågeredaktörer? Får de i uppdrag att göra roliga frågor till originalet och tråkiga till kopian?

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Hur som helst har ”Alla mot alla…” satt nivån för hur man kan göra en sådan här frågelek lite fräckare, roligare och med högre tempo.

– Närmast vinner, säger ofta Filip eller Fredrik vid vissa frågor där de tävlande ska gissa till exempel årtal. Nu inför ”På spåret” ett moment som heter Närmast vinner, där de tävlande ska pricka in en plats på en blindkarta.

Båda har hög svansföring. Fallet kan bli stort om de går bort sig bland resmålen

Ett tävlande par i ”Alla mot alla…” nu i höst, Hanna Hellquist/Jonatan Unge, är även med i ”På spåret” samtidigt, fast de tävlar ihop med andra, Ina Lundström respektive Cecilia Düringer (vilka är det?, undrar nog många äldre tittare).

Återkommande par är bland annat Farah Abadi och Johan Glans (både duktiga och underhållande) och senaste säsongens vinnare Claes Elfsberg/Magdalena Forsberg.

Två nya spännande par är Agnes Wold och radioprofilen Christer Lundberg och Jason ”Timbuktu” Diakité och kocken Marcus Samuelsson (hur hinner han som ägare av trendig New York-krog med?).

Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson bildar lag i ”På spåret”.
Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson bildar lag i ”På spåret”.

Och så Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson!

Vilken duo. SVT:s numera lite omstridda profil (hon fick nog det här uppdraget innan hon började tycka hon var större än SVT) och TV 4:s politiska tyckare med dragning åt höger.

Båda har hög svansföring. Fallet kan bli stort om de går bort sig bland resmålen…

Publisert:

LÄS VIDARE