Harpo tar steget in i offentligheten igen

Flydde rampljuset – har levt på hästgård

Efter 40 år kliver Jan ”Harpo” Svensson in i rampljuset igen.

För Aftonbladet berättar han om hur kändisskapet till slut blev för mycket för honom.

– Det var en så koncentrerad uppmärksamhet på den tiden, och det var inte alltid kul.

Jan Svensson, eller Harpo som de allra flesta känner till honom som, var 23 år när han slog igenom. Hans mest kända låt är ”Moviestar”, det som nu är en riktig klassiker.

”Så mycket bättre” 2021

I dag har han hunnit bli 71 år gammal, och är en av deltagarna i ”Så mycket bättre”.

– Att spela in ”Så mycket bättre” var bland det roligaste jag gjort, över min förväntan. Just det att man kommer alla så nära, hela gänget, det var oerhört fint, säger Harpo.

Han har tidigare tackat nej till de flesta tv-program han blivit tillfrågad att göra.

– Ibland har de ringt flera år i rad och till slut sagt ”det här är sista gången vi frågar dig” och då har jag ändå sagt nej. Men just ”Så mycket bättre” handlar om det jag tycker är intressant som låtskrivare och artist, så då tackade jag ja till slut.

Jan ”Harpo” Svensson.
Jan ”Harpo” Svensson.

Bor med hustrun Carina

Sedan decennier tillbaka bor han på en gård i Halmstad tillsammans med sin fru Carina Svensson, 74. Han målar mycket och ska snart ha en egen konstutställning i Lund. Och så blir det såklart en hel del jordbruk.

– Vi har styckat av gården nu så den är fem hektar, den var större förr, så vi har trappat ned sista åren. Jag har haft femton hästar och fött upp dem och tränat dem till travhästar, men nu har jag inte riktigt lika många hästar. Jag har också haft får, och fött upp en 60 lamm om året ungefär, säger Harpo.

Harpo och Ted Gärdestad på Liseberg 1975.
Harpo och Ted Gärdestad på Liseberg 1975.

Harpos olycka

1980 råkade artisten ut för en olycka som höll på att kosta honom livet. En häst sparkade honom i ansiktet och Harpo fick hela pannbenet intryckt. Men, mot alla odds klarade han sig undan döden.

– Jag ser inte på ena ögat och har inget luktsinne, men förutom det går det ingen nöd på mig i dag, säger Harpo.

Efter olyckan spelade han inte på tio år, och drog sig undan offentligheten.

– Ärligt talat, det var väldigt mycket för mig på 70-talet. Jag åkte överallt och turnerade överallt och jobbade för mycket.

Han berättar om kändisskapets baksidor, stalkers och hur han blev igenkänd vart han än vände sig.

– På 70-talet när jag slog igenom så fanns det i princip bara en tv-kanal. Stod det om dig i tidningen så hade alla läst det. Det var en så koncentrerad uppmärksamhet på den tiden, och det var inte alltid kul.

Blev stor i Tyskland

När han tog upp musiken igen så var det till den tyska publiken han vände sig.

– Det är på ett sätt ett medvetet val, för jag kan leva mitt liv med hästarna och vara ute och tävla med dem och sedan kan jag åka och stå på en scen i Tyskland för 20 000 pers, och så kommer jag hem och sätter mig på traktorn. Det är skönt. Det var väldigt intensivt på 70-talet, det var det, säger han.

Men nu kliver du ju ut i det svenska rampljuset igen i och med ”Så mycket bättre”, hur känns det då?

– Nu känns det bättre än om jag skulle gjort det för några år sedan. Det kommer naturligt på något sätt nu. Det känns kul.

Du är inte orolig över att få för mycket uppmärksamhet eller stalkers igen?

– Nej, jag har svårt att tror att det blir så, säger Harpo.

Publisert:

LÄS VIDARE