Dokumentären om Josefin Nilsson

Dramatens vd Eirik Stubø avgår

Reaktioner: Aggression och lättnad

Av: 

Ebba Thornéus

Cecilia Djurberg

NÖJE

Dramatens vd Eirik Stubø avgår efter de senaste veckornas starka kritik.

Det meddelade Dramaten under måndagen.

Vice vd Maria Groop Russel har utsetts till ny vd med omedelbar verkan.

Beskedet kom under ett möte med teaterns personal på måndagen.

Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen” skriver Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström i ett pressmeddelande och fortsätter:

”Men styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny VD”.

De senaste veckorna har stark kritik riktats mot Eirik Stubø i efterdyningarna av SVT:s dokumentär ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”.

Detta då mannen, som dömts för att ha misshandlat och hotat Josefin Nilsson, har varit verksam på Dramaten fram tills dess att dokumentären sändes.

Stubø: Har inte tillräckligt stort förtroende

Stubø har tidigare gått ut och beklagat beslutet att återanställa skådespelaren, och meddelat att skådespelaren inte är aktuell för fler uppdrag på Dramaten.

Enligt Aftonbladets källor ska beskedet om Stubøs avgång mottagits med både aggression och lättnad. Stämningen på mötet ska enligt uppgift ha varit dämpad.

Under måndagen kommenterade Stubø avgången med följande ord:

”De senaste veckornas massiva uppmärksamhet kring Dramaten och arbetsmiljöfrågor har påverkat många och varit påfrestande för hela verksamheten. Och jag har under de senaste dagarna förstått att jag inte har tillräckligt stort förtroende hos tillräckligt många i personalen”.

Genomfört en rad åtgärder

Den nuvarande vice vd:n Maria Groop Russel har utsetts till ny vd med omedelbar verkan och rekryteringen av en ny vd har redan inletts uppger styrelsen.

”Dramaten har på påbörjat och genomfört en rad åtgärder kring arbetsmiljö på olika sätt. Det arbetet tar jag vidare nu. På ett mer systematiskt sätt än tidigare”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Dokumentären om Josefin Nilsson

LÄS VIDARE

Gör dubbelsuccé – mitt under stormen på Dramaten

ÄMNEN I ARTIKELN

Dokumentären om Josefin Nilsson

Eirik Stubø

Dramaten

Josefin Nilsson

AB Voice