”Eastenders”-stjärnan Nicky Henson död i cancer

Kultförklarad efter ”Pang i bygget” och hade roll i ”Downton Abbey” – blev 74

Nicky Henson är död.

Den brittiska skådespelaren dog under söndagen efter att ha drabbats av cancer för nästan 20 år sedan, uppger The Sun.

Efter att ha lidit av cancer i nästan 20 år dog Nicky Henson under söndagen, rapporterar The Sun.

Vännen och kollegan Ian Ogilvy, 76, skriver på Facebook:

”Min äldsta och käraste vän, min polare Nicky Henson, är borta, i en sjukdom som började för 20 år sedan. Han var född med stor styrka och bra humor.”

Hensons familj bekräftar också dödsfallet i ett uttalande:

”Nicky Henson är död efter en lång ovänskap med cancer.”

Skrev musik åt Cliff Richards

Han fortsatte att arbeta under många år efter att först ha fått sin canderdiagnos och gjorde bland annat en återkommande roll i den brittiska dramaserien ”Eastenders” och medverkade också i ”Downton Abbey”.

Redan på 60-talet släppte han musik och skrev låtar åt både The Shadows och Cliff Richard.

Henson har spelat med i över 30 långfilmer, men slog igenom på 70-talet när han uppmärksammades för sitt inhopp i ett avsnitt den kultförklarade komediserien ”Pang i bygget”,. I avsnittet blir John Cleeses karaktär Basil Fawlty rasande över att Hensons rollfigur bröt mot hotellreglerna genom att ta med sig kvinnligt sällskap upp på rummet.

Enligt The Sun brukade Nicky Henson skämta om att hans gravsten trots 50 år som skådespelare skulle prydas med orden: ”Här vilar Nicky Henson – han var med i ett avsnitt av ’Pang i bygget”.

Flera tumörer

Under en intervju förra året berättade Nicky Henson om sina olika cancerdiagnoser och hur han fick sin första diagnos på juldagen.

– För att bli av med den första tumören opererade de bort halva min tjocktarm och en tredjedel av magsäcken. Jag blev bättre, men en rutinundersökning några år senare visade att jag hade fått ännu en tumör, sa han in intervjun enligt The Sun.

– Under operationen insåg man att jag hade fått två tumörer och inte en. För tio år sedan såg de att jag också drabbats av prostatacancer. Jag fick strålning mot det, men det gav mycket svår njursten som är smärtsamt och har varit det värsta av allt. Jag gick igenom omkring 21 olika ingrepp under 12 månader.

Nicky Henson blev 74 år.

Publisert:

LÄS VIDARE