Johan Ulveson: ”Inte lätt att sjunga, dansa och låtsas vara pilsk samtidigt”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Pontus Orre
Johan Ulveson under inspelningen av andra säsongen av tv-serien ”Älska mig”.

Publiken känner honom främst som komiker.

Nu ger Johan Ulveson, 65, ett ansikte åt männen som finner kärleken på ålderns höst. Både i tv-serien ”Älska mig” och snart bioaktuella ”En del av mitt hjärta”.

– Det är ingen svårighet att föreställa sig att bli förälskad i Marie Richardson eller Görel Crona, säger han och skrattar.

Josephine Bornebusch-serien ”Älska mig” slog streamingrekord på Viaplay när den hade premiär tidigare i höstas. Hon och Sverrir Gudnason spelar kärleksparet i centrum. Men nästan lika mycket handlar det om den trevande kärlekshistoria som tar fart mellan Johan Ulvesons och Görel Cronas rollfigurer. Han blir änkling i början av serien.

– Många verkar väldigt förtjusta i och rörda av den berättelsen. Folk tycker den är både rolig och väldigt gripande.

I storfilmen ”En del av mitt hjärta” (premiär på juldagen), en romantisk komedi och musikal där skådespelarna med jämna mellanrum brister ut i Tomas Ledin-sånger, spelar han också en man som hittar kärleken på ålderns höst.

– Det är ingen komplicerad rollfigur. En vanlig farsa som har jobbat på samma ställe hela livet och så får han sparken. Hans fru har gått bort i cancer. Livet är tungt när vi träffar honom i filmen. Han är håglös, har gett upp. Sedan möter han kärleken. Det förändrar hans situation radikalt. Det är den resan han gör i filmen.

Johan Ulveson verkar inte vara den typ av skådespelare som tycker att man liksom måste ösa ur sitt eget privatliv för alla rolltolkningar. I alla fall inte i dessa båda fall.

Anki och jag har varit ihop i 30 år, typ. Det är ganska lätt ändå att spela de här rollerna. Det handlar om grundläggande och väldigt mänskliga känslor. Det är inga som helst problem att föreställa sig att bli förälskad i dessa båda kvinnor.
En andra säsong av ”Älska mig” är just färdiginspelad, då får vi veta hur det går för det paret när den visas nästa år.

”Svårt att mima till sin egen inspelade sång”

Juldagspremiären av ”En del av mitt hjärta” väntas bli helgernas stora biosuccé. Och en scen lär bli en given publikfavorit, när Johan och Marie Richardson dansar runt i en lägenhet och sjunger Tomas Ledin-låten ”En sak”.

– Jag har ingen Tomas Ledin-skiva hemma. Men hans musik är ju som ett soundtrack som alltid har funnits. Relationen till låtarna är mycket starkare än vad jag hade tänkt på, man har massor av minnen till dem.

– Just låten vi sjunger i den scenen, hade jag aldrig hört förut. Den är hämtad från albumet ”Djävulen & ängeln” från år 2000.

Scenen tog två hela dagar att spela in. Johan och Marie dansar runt i en lägenhet, visar sina starka känslor för varandra och blir allt mer upphetsade.

– Det är svårt att mima till sin egen inspelade sång, absolut. Och samtidigt har man den där skamkänslan. Vi är inte dansare, vi är inte sångare, vad håller vi på med? Och dessutom skulle vi låtsas vara väldigt pilska?, säger Johan och skrattar.

Namn: Johan Ulveson.
Ålder: 65.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Familj: Sambon Anki, två vuxna barn.
Aktuell: På bio i ”En del av mitt hjärta”. På Viaplay visas dramakomediserien ”Älska mig”. På Dramaten spelar han ”I väntan på Godot” mot bland annat Jonas Karlsson. Och våren, premiär 2 april, är det premiär på Dramaten-uppsättningen av ”Röde Orm”.

Publicerad:

LÄS VIDARE