Coronapandemin

Pernilla Wahlgren rasar mot Amanda Lind

”Det där som hände Danny Saucedo är skrattretande”

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NÖJE

Nyligen krävde Jonas Gardell kulturminister Amanda Linds avgång.

Någon som också anser att hon borde se sig om efter ett nytt jobb är artisten Pernilla Wahlgren.

– Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då, säger hon.

Pernilla Wahlgren.
Pernilla Wahlgren.

För många kulturarbetare har coronapandemin varit förödande då alla konserter, evenemang och föreställningar har ställts in eller skjutits upp för att förhindra smittspridning.

Det debatteras flitigt om huruvida gränsen om 50 personer vid ett officiellt evenemang borde höjas. Härom veckan skulle exempelvis artisten Danny Saucedo framträtt under en middag för 250 gäster på Pite Havsbad, men evenemanget stoppades av polisen.

Det här ledde till att komikern och författaren Jonas Gardell i en uppmärksammad krönika i Expressen krävde kulturminister Amanda Linds avgång.

Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen. Varför är det okej med ett öppet Ullared men inte ett öppet Gröna Lund? Varför är det okej med ett fullpackat flygplan men inte en fullsatt teater?”, skrev han bland annat. 

Amanda Lind.

”Det är orättvist”

En person som håller med Jonas Gardell till fullo är artisten Pernilla Wahlgren som också anser att Amanda Lind bör sig se om efter ett nytt jobb.

– Det där skrev jag under på. Gardells krönika var så bra skriven och välformulerad. Jag tycker inte att Amanda Lind känns tillräckligt erfaren. Hon säger att hon absolut inte kommer kliva av, men gör något då! Jag förstår att det är en konstig tid och svårt för oss alla. Stäng ner alla restauranger, badstränder och biografer. Varför får de ha öppet och inte vi? Det är jättekonstigt, säger hon.

Pernilla Wahlgren, vars nya succéshow ”Hybris” har fått ställas in, hymlar inte med hur tuff våren har varit.

– Det är skittråkigt och vi i artistbranschen är ganska irriterade just nu. Det handlar absolut inte om att det ska öppnas upp enkom för oss, det är för att det är orättvist med tanke på allt annat som är öppet. Det ska vara lika för alla. Det är ju fullt med folk på restauranger och stränder och sådant, men vi får inte öppna upp. Och det där som hände Danny Saucedo är skrattretande, säger hon .

– Jag flög nyligen till Malaga och trodde man skulle ha lite egna säten bredvid sig, men det var jättetight med folk. Allt känns orättvist och tråkigt. Men jag är glad att jag har ”Wahlgrens värld” eftersom jag har ett annat jobb att gå till. Jättemånga artister sitter bara hemma och rullar tummarna. Jag ska inte klaga, jag klarar mig. Men det finns många i branschen som inte kommer att göra det.

”Lider verkligen med alla”

Pernilla Wahlgren tror dock inte att en gräns på 150 personer skulle hjälpa särskilt mycket.

– 500 personer skulle däremot säkert hjälpa många i branschen, men inte ens det skulle hjälpa oss. Vi har en snittpublik på 1 000 personer. Öppnar man upp för 500 personer, vad ska vi då göra med de 500 personer som inte får komma? Det är precis det som Jonas Gardell också skrev om, det krävs så lång planering. Får vi plötsligt beskedet att vi kan köra så är säkert teatrar och konserthus fyllda av andra som fått flytta fram saker. 

Pernilla Wahlgren avslutar:

– Jag hoppas inte att teatrarna och produktionsbolagen går i konkurs nu, det är man rädd för. Jag lider verkligen med alla.

Amanda Lind har tidigare kommenterat kritiken till TT.

– Jag lyssnar på allt som sägs, jag tar till mig av konkreta förslag. Men jag har från dag ett varit fullt engagerad med att driva kulturens och idrottens villkor, sa hon då.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vägen till framgången – så blev hon miljonär

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Pernilla Wahlgren

Amanda Lind

Wahlgrens värld

Kulturpolitik

Coronaviruset