Världen sörjer Max von Sydow

Publicerad 2020-03-09

Max von Sydows död slog ner som en bomb bland kollegorna – och resten av världen.

Här är några av reaktionerna på Twitter.

”Inget är evigt men den här scenen är så nära som det går. Vila i frid Max von Sydow”, skriver Carl Bildt på Twitter ihop med en bild från den ikoniska schackscenen i ”Det sjunde inseglet”.

Filmproducenten och produktionsledaren Katinka Faragó, som först blev känd som Ingmar Bergmans scripta, minns Max von Sydow med stor värme.

– Han kunde göra allting och allting han gjorde var bra. Jag minns när han gjorde revy med Povel Ramel, det var inte klokt så rolig han var. Vi jobbade ihop redan på 1950-talet med "Ansiktet" med Ingrid Thulin. Jag tänker på honom varje dag för jag fick en underbar skärbräda av honom när vi hade gjort "Utvandrarna" så varje gång jag hackar något tänker jag på Max. Det här känns verkligen tråkigt, han var så speciell och begåvad, jättebegåvad, till TT.

Skådespelaren och ljudteknikern Eddie Axberg spelade mot Max von Sydow i Jan Troells "Utvandrarna", från 1971.

– Det är en stor skådespelare och en duktig människa. Han var lätt att jobba med och inte sen att dela med sig av den kunskap han hade. Han umgicks lika bra med amatörer som med professionella skådespelare. Han var en duktig prick helt enkelt.

Det är för rollen i "Utvandrarna" som Eddie Axberg främst minns honom.

– Han var professionell, inte många klarar sig så länge som han. Han spelade ju både teater och film och hade många strängar på sin lyra. Han har gjort sina avtryck.

– Det var synd, han var en bra pojk.

Skådespelaren Inga Landgré spelade mot honom i ”Det sjunde inseglet” och har starka minnen av Max von Sydow.

– Jag har bara fina minnen av honom men jag kom honom aldrig så nära, säger hon och berättar att inspelningen var en orolig tid för henne. Men Max von Sydow utstrålade en trygghet som hjälpte.

– Jag har ett väldigt personligt minne av honom. Vi satt i bussen och väntade på nästa tagning. Han satt bakom mig och jag lutade min rygg mot hans ben. Vi pratade inte om det men det fanns en trygghet i hans utstrålning och jag tyckte om att sitta där.

Inga Landgré tycker att Max von Sydow var en utmärkt skådespelare.

– Hans närvaro var hans styrka.

Max von Sydow med hustrun Catherine.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln