Hedda Stiernstedt: ”För henne känns det som att pappa dör”

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Hedda Stiernstedt spelar en av huvudrollerna i ”Min pappa Marianne”.
Foto: PONTUS ORRE
Hedda Stiernstedt spelar en av huvudrollerna i ”Min pappa Marianne”.

Hon har fått sitt stora genombrott som Nina i SVT:s succéserie ”Vår tid är nu”.

I ”Min pappa Marianne” spelar Hedda Stiernstedt, 32, dottern till en man som kommer ut som kvinna.

– Jag vill tro att jag skulle tolerera det, men man vet nog inte förrän man står där i samma situation, säger hon.

Mycket har sagts och skrivits om Rolf Lassgårds förvandling från man till kvinna i nya storfilmen ”Min pappa Marianne”, premiär under fredagen.
Förlagan är Ester Roxbergs bok ”Min pappa Ann-Christine”, om hur hennes då 58-åriga pappa, prästen Åke Roxberg (spelad av Lassgård), kom ut som Ann-Christine.
Hedda spelar dottern. Hon träffade inte Ester Roxberg innan inspelningarna.

– Vi gör en film som är inspirerad av händelserna. Det är en av anledningarna till att vi har döpt om rollfigurerna. Jag spelar inte Ester, utan en person som känner som hon, som är med om samma händelser och process med sin pappa.

”Tror inte man vet förrän man är där”

Har du försökt tänka dig in i hur du skulle ha känt i en liknande situation?

– Jag tror det är väldigt svårt att veta förrän det händer. Det är lätt att säga att jag är positivt inställd till hbtq-rörelsen och har massor av vänner som är allt möjligt, som identifierar sig som vad som helst. Jag tror inte man vet förrän man står där.

– Min rollfigur Hanna, det handlar inte om hennes inställning till transpersoner, utan för henne känns det som att pappa dör, det fick jag med mig från Esters bok. Bästa nyckeln var en mening som står på ett ställe: Ann-Christine har mördat pappa. Där föll allt på plats för mig, sorgeprocessen över att pappa har gått bort och hon måste lära känna en ny människa.

Foto: PONTUS ORRE
Rolf Lassgård och Hedda Stiernstedt.

Slog igenom i ”Vår tid är nu”

Filmen är fylld av starka scener mellan far och dotter, båda kärleksfulla och jobbiga. Att spela dotter till Lassgård i början av filmen, innan deras relation blir mer komplicerad, var inte det minsta svårt för Hedda.

– Rolf har ett väldigt gott rykte i den här branschen och han förtjänar det. Han är en toppenmänniska både att jobba med och privat. Bara hans kroppshydda, det är som att bli inkapslad i honom… (skratt), det är klart han är en drömfarsa.

Under de senaste åren har Hedda nått stjärnstatus som skådespelerska tack vare huvudrollen som Nina i SVT-serien ”Vår tid är nu”. Tv-tittarna får ta farväl under jul- och nyårshelgen i år, då en fjärde och sista säsong visas. Den utspelas sommaren 1951, alltså mellan säsong ett och två.

– Det kändes fint att lämna Nina i 1950-talet, när hon var som lyckligast. Det var som en lång hej då-kyss till hela projektet.


Namn: Hedda Stiernstedt.
Ålder: 32.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Sambo med Alexis Almström, filmregissör.
Aktuell: På bio i ”Min pappa Marianne” och i Norge i ”Fjols till fjells”.

Hedda Stiernstedt om…

…norska komedin ”Fjols till fjells”, också premiär under fredagen i Norge:
– Det är en nyinspelning av den näst mest sedda filmen i norsk historia, från 1950-talet. Jag hade tackat nej. Då flög regissören Petter Holmsen och skådespelaren Herbert Nordrum till Stockholm. Gemensamt charmade de sockorna av mig genom att bara vara så norska, klädda i lusekofte och knickers.

… svenska komedin ”Se upp för Jönssonligan”, som har premiär i höst:
– Jag har haft så himla kul när jag gjorde filmen. Jag älskar att jobba med Tomas (Alfredson, regissör) och har skrattat så jag gråtit varje dag när jag jobbat med Henrik (Dorsin), ”Ankan” (Anders Johansson) och David (Sundin).

Publicerad:

LÄS VIDARE