Nic diagnostiserades med akut leukemi – fyra månader gammal

Mamman: ”Diagnosen kom helt oväntat”

avAlex Hartelius

Nic, 1, diagnostiserades med akut leukemi när han var fyra månader gammal.

Läget var kritiskt och familjen trodde inte att han skulle överleva.

Nu berättar mamman, Emelie Englund, om den svåra tiden.

– Allt kändes väldigt mörkt och diagnosen kom helt oväntat, säger hon.

Fyra månader gammal drabbades Nic, 1, av hög feber och fick uppsöka sjukhus. Det som föräldrarna Emelie Englund och Linus Nilsson till en början trodde var lunginflammation visade sig vara akut leukemi. Läget var kritiskt.

– Jag satt och höll Nic i min famn när läkaren kom med beskedet. Höll honom hårt och grät helt förtvivlat. Blev både illamående och yr. Fick även lov att ringa min sambo, Linus, och berätta vad läkaren sagt. Han var hemma med Nics storebror Neo då. Minns att han blev helt tyst i telefonen, säger Emelie till Nöjesbladet.

Rädd att älska

En vecka efter cancerbeskedet fick de veta att den spridit sig till centrala nervsystemet. All Leukemi skulle bort de kommande tolv dagarna och första helgen trodde föräldrarna inte att Nic skulle klara sig.

1 av 3 | Foto: Kanal 5
Nic, 1, diagnostiserades med akut leukemi – fyra månader gammal

Emelie Englund säger att en försvarsmekanism inom henne tickade igång, där hon blev rädd att älska sin son för mycket ifall det värsta skulle hända.

– De första dagarna trodde jag att min son skulle dö, och kunde inte förstå hur jag skulle kunna leva med det sen. Allt kändes väldigt mörkt och diagnosen kom helt oväntat. Vi trodde inte i vår vildaste fantasi att han var så sjuk. Han hade varit förkyld sen han var två månader fram till diagnosen när han var fyra månader, och på den tiden hade vi haft kontakt med både BVC och Barnmottagningen. Ingen förstod hur sjuk han var.

Då kom glädjebeskedet

Den senaste vintern och våren har Emelie mer eller mindre bott på sjukhuset. Men i maj, ett halvår senare, kom glädjebeskedet: Nics värden såg perfekta ut och de fick äntligen lov att lämna sjukhuset.

– När läkaren sa att vi fick åka hem släppte en sån stor tyngd. Den lättnaden är svår att beskriva. Efter så lång tid så längtar man hem, till de små sakerna i vardagen, att få vara en hel familj igen och att få försöka gå vidare och läka. Vi är peppade på att hjälpa Nic bygga upp sina muskler och lära honom allt han missat.

Hur mår Nic i dag?

– I dag mår han bra. Han är pigg, kramgo och aldrig stilla. Han får fortfarande mediciner fem gånger om dagen, behöver sondmat som tillskott och behöver komma ikapp utvecklingsmässigt, men han är på god väg.

”Barncancergalan – det svenska humorpriset” sänds på Kanal 5 och Dplay den 30 september 20.00.