Leif GW Persson: Jag vet inte vad han håller på med

För Leif GW Persson har det varit plågsamt att bevittna Paolo Robertos erkännande i tv.

Han menar att han borde hållit tyst.

– Det är liksom ingen pudel han gör, det är en hel jävla kennel, säger Leif GW Persson.

Enligt Leif GW Persson, professor i kriminologi, har Paolo Roberto mer eller mindre sagt i TV4-intervjun att han var medveten om att kvinnan var dittvingad. Men det uttalandet räcker inte för att dömas, menar Persson. Han tror heller inte att åtal kommer att väckas om oaktsam våldtäkt.

– Vad åklagaren måste kunna styrka i ett sådant fall, det är att han (Roberto) visste om att just den här kvinnan som han hade ihop det med, att hon exempelvis hamnat där för att hon var människohandlad och befann sig i en tvångssituation. Om man vet om det, då är det åtalsgrundande och då löper han en anseende risk att dömas för oaktsam våldtäkt.

Leif GW Persson
Leif GW Persson

Men Paolo Roberto skulle exempelvis kunna hävda att han blivit informerad vid själva gripandet.

– Jag kan inte utesluta att snutarna har sagt till honom att ”för i helvete Paolo, du fattar väl att de här tjejerna har blivit hitförda mot sin vilja”, förklarar GW.

Mycket tyder på att han varit medveten om sin handling, men inte om innebörden av den.

– Pojken är ju ingen jurist om jag ska uttrycka mig milt. Sen att han skulle sitta och babbla på det viset, dels på sitt Instagram-konto, och i en tv-intervju, då kan det ju faktiskt uppfattas som att han är medveten om att han har begått en oaktsam våldtäkt.

Paolo Roberto när han intervjuades av TV4
Paolo Roberto när han intervjuades av TV4

”Han vill nog inte ruska galler upp emot ett år”

Det som skulle kunna fälla Paolo Roberto är om han i ett polisförhör står fast vid sitt uttalande. Då är normalstraffet för oaktsam våldtäkt omkring åtta månader och maxstraffet är på fyra år. Men professorn tror att straffet kommer att landa på dagsböter.

– Skulle han bli kallad till ett förhör och vidhålla sin beskrivning, då blir det illa. Gissningsvis kommer han inte att göra det. Jag tror inte att han vill sitta och ruska galler upp emot ett år, säger professorn.

GW tror att om inte Paolo Roberto hade avslöjat sig själv på det sättet han gjorde, hade entreprenörens egen framtid sett något ljusare ut.

– Hade han bara skakat på huvudet hade han åtminstone haft kvar de där köttleveranserna till Coop och Ica, och allt det andra förmodligen. Jag vet inte vad han håller på med.

– Det är liksom ingen pudel han gör, det är en hel jävla kennel.

För professorn har det varit plågsamt att bevittna Robertos agerande. Och att det skulle vara första gången tv-profilen köper sex tror han inte på överhuvudtaget.

– Sannolikheten att du ska åka fast på det sättet han gjorde, det vill säga tas fast på bar gärning, det är en på miljonen.

Enligt uppgifter till Expressen har Paolo Roberto redan fått sitt straff för sexköpet. Strafföreläggandet uppges vara på 25 000 kronor och är baserat på att köp av sexuella tjänster leder till 50 dagar dagsböter, skriver tidningen. Beräknat på Paolo Robertos inkomst blir det 500 kronor per dag.

Aftonbladet har sökt Paolo Roberto.

Publisert:

LÄS VIDARE