Attacken: Djurplågeri i ny Lasse Hallström-film

Lasse Hallströms "A dog's purpose" får stark kritik

1 av 4
NÖJE

Lasse Hallström-filmen "A dog's purpose" är i rejält blåsväder sedan en video från inspelningen har läckt ut.

I videon tvingas en skräckslagen schäfer ned i forsande vatten.

– Jag är väldigt upprörd, twittrar Lasse Hallström efter att ha sett klippet.

Scenen filmades i en pool utanför Winnipeg i Kanada i november 2015, och schäfern är en av minst fem hundar i produktionen.

Lasse Hallström ska ha varit närvarande, enligt uppgifter till TMZ, som publicerade videon. Minst en medarbetare uppges ha upprörts av händelsen.

Djurvänner uppmanar till bojkott av filmen, där hunden håller sig fast vid bassängkanten innan den knuffas ned i vattnet.

– Peta uppmanar hundälskare att bojkotta filmen för att skicka budskapet att hundar och andra djur bör behandlas humant, inte som filmrekvisita, säger Lisa Lange vid djurrättsorganisationen Peta, till AFP.

Har rapporterats till myndigheterna

En annan djurrättsgrupp, Animal Justice, har rapporterat händelsen till kanadensiska myndigheter.

– Det är olagligt att tillfoga djur ångest och lidande, och det finns inget kryphål som låter Hollywoodfilmare att komma undan med att misshandla djur vid filminspelning, säger Camille Labchuk vid Animal Justice, till AFP.

En representant från American humane association som var med på inspelningsplatsen har stängts av från sitt jobb. Organisationen var på plats för att bekräfta att inga djur skadades under filminspelningen och kommer att utreda händelsen, enligt uppgifter till TMZ.

Hallström svarar på kritiken – lovar utredning

På Twitter har regissören Lasse Hallström kommenterat uppgifterna.

– Jag blev inte vittne till de här händelserna. Vi var alla förbundna till att ge en kärleksfull och säker miljö för djuren i filmen, skriver han och fortsätter.

– Jag har blivit lovad att en noggrann utredning av situationen är på gång och att alla fel som gjorts kommer att rapporteras och straffas.

Filmen har premiär i slutet av januari.