Börge Hellströms cancer obotlig – nu samlar vännerna in pengar

Vill testa alternativvård: ”Är i princip desperat”

1 av 3
NÖJE

Hans cancer är obotlig.

Nu samlar Börge Hellströms vänner in pengar för alternativ behandling utomlands.

– Jag är i princip desperat, säger han.

Efter en höst med stamcellstransplantation och vård på ”i stort sett alla Stockholms sjukhus” fick författaren Börge Hellström, 59, för två veckor sedan beskedet: hans cancer är obotlig.

– Det var hårt: nu kan vi inte göra mer. Jag har blivit immun mot cellgifterna och flyttats till i palliativ vård, men jag mår ganska bra. Det värsta är en fet tumör i ljumsken, säger han.

Han är hemma och får vård i hemmet varje dag, och får nya bandage över den tumör han fått i ljumsken.

– Jag fick en blodpropp i benet också, så höger ben har försvagats, det är det största problemet just nu egentligen. Men jag har fått en rullator för att förflytta mig, säger han.

Undersöker behandling utomlands

Medan vården punktmarkerar tumörerna för att förminska dem och vinna tid har vänner till Börge startat en insamling på Facebook.

– En av tjejerna skrev till mig: nu får du bli arg på mig det är helt okej men jag och en till har ordnat en insamling till dig på nätet. Det var jävligt chockartat, jag visste inte hur jag skulle ta det. Men jag är i princip desperat så det är bara att buga och bocka. Det var tur att de inte frågade mig innan för då vet jag inte hur jag hade reagerat. Jag är jättetacksam. Jag är jättetacksam för det, det är en kärleksgåva, säger han.

Han följer kontinuerligt utvecklingen av läkemedel och vårdformer och sneglar på länder som Mexiko, Kuba och Tyskland.

– Sverige är ansett som bra inom cancervård, inga hårda ord mot Sverige, men man är lite begränsad. Jag vill leta efter alternativ behandling. Det finns ju en del, båda behandlingar och medicin, men en del verkar lovande.

”Ingen jävel ska göra pengar på mig”

Han har läst mycket om det kollodiala silvret, som förbjudits av Livsmedelsverket för att det kan ”ha skadliga hälsoeffekter, särskilt om man under längre tid använder produkter som innehåller”. I desperationen stänger han inga dörrar.

– Många vittnar om att det fungerat, att de levt både 10–12 år, en del menar att de fått bort cancern, det vore ju det häftigaste. Jag lyssnar på allt, det viktigaste är att ingen jävel ska göra pengar på mig. Jag tror nog att det finns nån lösning för mig där ute.

Han mår bra än, men framtiden är oviss och livet med sjukdomen en kamp mot klockan. Han sysselsätter hjärnan med korrläsning och hoppas på att bli pigg nog att jobba igen.

– Det finns en ny bok i luften som jag skriver ihop med en annan kille, inte Anders Roslund. Det lär ta ett tag till, han har fått ta en ganska ordentlig bit nu medan jag legat på sjukhus. Jag vill gärna dra min del av lasset, säger han.

FAKTA

Börge om...

Stödet från familjen:

– Min dotter skrev att jag vill att pappa ska få överleva och vara morfar till sina barnbarn, då kom tårarna. Jag är jättetacksam för att som hjälper mig igenom det här, nu visade det sig att det finns ännu fler, det är svårt att ta för mig som har ganska taskigt självförtroende, varför skulle någon vill ha insamling för mig, säger han.

Kost som medicin:

– Jag tror på ett sunt leverne, många menar att cancer är sockerberoende, så jag får väl sluta med sockret. Jag har börjat nu, med aniinflammatorisk mat, det är ganska likt LCHF, inget socker eller kolhydrater.