Tidigare hustrun: ”Sven-Bertil var en fantastisk artist”

Publicerad 2022-11-12

Den folkkäre artisten och skådespelaren Sven-Bertil Taube är död.

En som minns honom med värme är tidigare hustrun Ann Zacharias.

– Sven-Bertil var en stor kärlek, säger hon till Aftonbladet.

Under lördagen kom beskedet att Sven-Bertil Taube är död. Den folkkäre artisten och skådespelaren, som blev 87 år gammal, dog av naturliga orsaker i London under fredagen.

– Åldern har tagit ut sin rätt, säger hans manager Anders Ramstedt till TT.

Sven-Bertil Taube efterlämnar hustrun Mikaela Rydén, 63, som han har sonen Felix Taube, 28, med. Han har även barnen Jesper Taube, 62, Ann-Charlotte Taube, 57, och Sasha Zacharias, 43, från tidigare relationer.

Innan Sven-Bertil Taube träffade Mikala Rydén levde han under en period med skådespelaren Ann Zacharias, 66. De gifte sig 1975 men skildes samma år.

Ann Zacharias och Sven-Bertil Taube år 1975.

Hon minns honom med värme.

– Sven-Bertil var en fantastisk artist och liksom sin pappa jobbade han hårt. Han var en arbetshäst. När vi träffades så var det svåra tider, men så är det för konstnärer. Den baksidan vill man inte visa. Han hade inte så mycket jobb, det var jag som drog in brödfödan eftersom jag filmade en hel del.

Ann Zacharias berättar att de träffades hos kompositören Karl-Erik Welin.

– Vi hade setts någon gång innan det, men när vi träffades på riktigt så blev det förälskelse. Sven-Bertil var en stor kärlek och det är så jag minns honom.

– Min morfar Josef var hans pappa Everts läkare så han förlöste alla barnen, inklusive Sven-Bertil så min morfar var den första som såg honom.

Hur skulle du beskriva er tid tillsammans?

– Det var stormande i några år. Vi var gifta ett år, men tillsammans längre. Vi kom inte ifrån varandra, men så kan det ju se ut i relationer. Vi skilde oss, men kunde inte separera riktigt, så var det. Vi fick också en dotter, Sasha, tillsammans.

Ann Zacharias fortsätter:

– Det var en stor kärlek, men vi hade helt olika liv. Han var en hårt arbetande människa som jobbade dygnet runt och han trivdes med det. Men han jobbade nog lite för länge och för mycket. Han älskade att stå på scenen samtidigt som han var jättenervös för det. Men han dog ju av ålder och det får man vara tacksam för. Han levde ett hårt liv och han har jobbat mycket.

– Sven-Bertil nådde en ansenlig ålder, han skulle ha fyllt 88 år den här månaden. Han blev ju två år äldre än Evert.

Sista gången de hade kontakt vad strax före pandemin.

– Det känns lite märkligt, man inser att man själv inte är så ung längre.

Ann Zacharias

ANNONS

Följ ämnen i artikeln