Sabaton utsedda till årets folkbildare – valet får hård kritik: ”Idiotiskt”

Nu överväger VoF att ta tillbaka priset: ”Ny information”

Sabaton nobbades av regeringen – men har prisats som årets folkbildare av föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF).

Flera personer riktar kritik mot valet med anledning av rockbandets kontroversiella spelning på ryskannekterade Krimhalvön 2015.

– Det är så att väldigt många verkar inte vara insatta i vad Sabaton producerar för något, säger Per Johan Råsmark, styrelseledamot i VoF.

Hårdrocksbandet Sabaton har utsetts till årets folkbildare av den ideella föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF).

I motiveringen lyfter de fram deras senaste album ”The war to end all wars” från 2022, som handlar om första världskriget, samt bandets Youtube-kanal ”Sabaton history channel”.

– Sabaton kombinerar sin artistgärning med folkbildning på ett helt unikt sätt. I en värld där vi översvämmas av fake news och konspirationsteorier så levereras faktagranskad information från det sista håll många hade väntat sig – ett hårdrocksband, säger Pontus Böckman, ordförande för VoF, i ett uttalande.

Valet kallas för ”idiotiskt”

Men valet får hård kritik på sociala medier. I kommentarsfältet på VoF:s Facebooksida kallas det bland annat för ”olämpligt”, ”idiotiskt” och ”pinsamt”.

Anledningen är att Sabaton genomförde en konsert på ryskannekterade Krimhalvön 2015. Konserten arrangerades dessutom av mc-gänget Nattvargarna som haft kopplingar till presidenten Vladimir Putin, skriver SVT Nyheter.

Under 2021 hävdade frontmannen Joakim Brodén att ett samarbete mellan Försvarsmakten och Sabaton stoppats ”på politisk nivå” eftersom de gjort spelningar i Ryssland.

– Det är så tråkigt, rysskräcken lever helt klart kvar. Vi vet att det sattes stopp från högre ort, men hur högt vet vi inte, sa han då.

Och i en intervju med Sweden Rock Magazine 2016, som Dagens ETC var först att rapportera om, uttryckte bandets basist Pär Sundström att Krim i själva verkat var ockuperat före 2014.

– Åker man till Sevastopol upplever man knappast att de känner sig ockuperade utan tvärtom. De har varit ockuperade i alla år bara för att de hamnade på fel sida när gränsen drogs mellan Sovjet och Ukraina. Under alla år har de känt sig som ryssar men behandlats som en liten bit av Ukraina, sa han då.

Kan bli av med priset

VoF uppger för SVT att de inte haft kännedom om Pär Sundströms uttalande.

– Vi är en förening för vetenskap, och i vetenskap ingår att man omprövar om man får ny kunskap, säger Dan Katz, presskontakt på Vetenskap och Folkbildning, till SVT.

Föreningens styrelse kommer samlas och ta ställning till de nya uppgifterna. Ifall Sabaton får behålla utmärkelsen återstår att se.

Svenska hårdrockbandet Sabaton.
Svenska hårdrockbandet Sabaton.

Togs bort från EU-spellista

Så sent som förra veckan togs en låt av Sabaton bort från den spellista på Spotify som regeringskansliet satt ihop för att representera Sveriges ordförandeskap i EU. Detta efter att de blivit uppmärksammade på den kontroversiella spelningen på Krim.

”Detta är inget som vi vill ska associeras med det svenska ordförandeskapet”, skrev presstjänsten för det svenska EU-ordförandeskapet i ett mejl till DN.

Men Per Johan Råsmark, styrelseledamot i VoF, ser inga problem med att Sabaton fått utmärkelsen som årets folkbildare.

– De får priset för sin folkbildande insats. Om man följer deras material så framgår det att tydligt att krig är något fruktansvärt och det kanske är ännu viktigare i dessa tider att vi kommer ihåg det. Att det är ett lidande för soldater och civila. Och de tar avstånd från alla former utav krigföring såvitt jag har förstått, säger han.

”Verkar inte var insatta”

Per Johan Råsmark, styrelseledamot i VoF.
Per Johan Råsmark, styrelseledamot i VoF.

Hur ser du på att de genomförde en spelning på Krim, arrangerad av ett mc-gäng med kopplingar till Putin?

– Nu har ju de fått priset för sin folkbildande insats där de klarar av många saker som journalister inte klarar av, att förhålla sig källkritiskt och inse att de inte alltid har koll på alla källor, utan anlitar experter när det behövs. Och de kan också vara beredda att inse, när saker och ting förändras och man får nya data, att man måste man ändra sin förståelse för historien också.

Men de gjorde ju den här spelningen när Krim redan var annekterat av Ryssland. Jag bara undrar hur ni ser på det och att Joakim Brodén 2021 avfärdade kritiken som ”rysskräck”?

– Nu är det så att de får priset för sin folkbildande insats. Det är inte så att någon människa får pris för att de skulle ha ett fläckfritt förflutet eller liknande, utan priset får man för de positiva insatser som man har gjort.

Kan du ha någon förståelse för att valet har ifrågasatts på sina håll?

– Det är så att väldigt många verkar inte vara insatta i vad Sabaton producerar för något, både i sin musik men inte minst i sina andra kanaler där de detaljerat försöker beskriva historiska skeenden.

Aftonbladet blev årets förvillare

För att sammanfatta så ser ni inte att det är några problem att ge Sabaton den här utmärkelsen?

– Vi kan säga så att de får priset för sina folkbildande insatser. De utmanar människor att ta del av det material som de lägger ut och de har lyckats nå väldigt många människor och gett dem en större förståelse för historia. Det är intressant det där när man försöker komma fram till vad som är korrekta beskrivningar av historien, för sanningen är alltid subversiv. Det är bra att lära sig om hur historien ser ut, för den är aldrig så enkel och tydlig som många, diktatorer och liknande, försöker presentera den som. 

Borde ni inte i så fall reagerat på att de gjort en spelning arrangerad av personer med kopplingar till Putin, som väl får räknas som en diktator i sammanhanget?

– Nu är det så att de får priset för sin folkbildande insats. Hur deras spelning har gått till det kan du fråga Sabaton om i stället.

VoF utser även årets förvillare och den här gången fick Expressen och Aftonbladet dela på ”priset” för av sina hälsoartiklar om sköldkörteln och i synnerhet om tillståndet hypotyreos, skriver föreningen på sin hemsida.

Aftonbladet har sökt Sabaton.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN