Rikard Wolff: Att få barn var väldigt märkvärdigt

NÖJE

”Man kan springa runt hela livet och leta efter kärlek”

1 av 3 | Foto: Felipe Morales / AB
Rikard Wolff.

I höst tolkar han Fader Fouras i ”Fångarna på fortet”.

Men Rikard Wolff, 59, gör sin viktigaste roll utanför tv-rutan.

För Nöjesbladet berättar den folkkäre skådespelaren om föräldraskapet.

– Man kan springa runt hela livet och leta efter kärlek och så får man ett barn som säger: pappa, jag älskar dig. Det är ojämförligt, säger han.

Rikard Wolff var runt 40 när han började längta. Bort från ett liv som till stor del bestod av jobb och barer och till något annat.

2005 föddes hans dotter och han blev äntligen förälder efter år av funderingar och tankar.

– Efter ungefär 25 år i en bar började jag tycka att är inte det här lite segt? Att bara stå här och vara lite småfull och jobba och jobba och jobba. Det började också bli en ny tid. Jonas och Mark (Gardell och Levengood, reds anm) hade fått barn och vi umgås nära, så det började öppna sig ett nytt perspektiv, säger Rikard Wolff.

Ändå hade han aldrig kunnat föreställa sig hur det var att vara pappa. När dottern kom blev kärleken överväldigande.

– Man tänker att det borde vara det naturligaste i världen, men tills jag fick barn så fattade jag nog inte vad det innebar. Det var väldigt svårt att föreställa sig. Det är väldigt märkvärdigt och härligt. Oerhört kärleksfullt. Man kan springa runt hela livet och leta efter kärlek och så får man ett barn som säger: pappa, jag älskar dig. Det är ojämförligt.

”Har någon slags relation”

I dag är Rikard Wolffs dotter 12 år gammal och han och hennes mamma har valt att hålla henne utanför rampljuset. Hennes namn vill han hålla hemligt.

– Jag tänker att den dagen hon vill presentera sig själv så gör hon det. Kändisskap är på sätt och vis ett elände, det är jätteknasigt, och ändå är jag ju hyfsat förskonad från de värsta dumheterna. Men är man i den positionen att man har blivit känd så spelar man sitt och några andra människors liv också. De som absolut inte ska spelas med är barnen. Barn som inte själva kan det här ska man vara jätteförsiktig med, säger han.

För några år sedan bröt Rikard Wolff och den före detta fästmannen André Christenson sin förlovning. I dag är den folkkäre skådespelaren inte i ett förhållande.

– Jag har någon slags relation men jag har inte något som är stadigvarande. Jag är nog ganska singel.

Dejtar på nätet

Han pausar, funderar och fortsätter.

– Jag tror jag skulle vilja ha en relation, men inte till vilket pris som helst. Det som fanns när jag var 20 år, att det skulle vara helt uteslutet att leva själv, så är det inte längre. Tvärtom är det inte alls säkert att även om jag skulle ha en relation att jag skulle kräva hundraprocentigt samboende och sådär. Det finns väldigt stora delar av livet som är bra att var ensam i.

Men dejtar gör han. Gärna via appar som Grindr och Tinder.

– Jag tycker det är ganska skönt att vara hemma och slå på en app, slippa stå där och vara berusad och vingla i någon bar, säger Rikard Wolff.

Hur funkar det att appdejta som kändis?

– Jag har ju valt att vara helt öppen, för det är mycket enklare. Sedan håller man på och diskuterar några vändor först ... de undrar: är det verkligen du? Ja, det är jag. Jag tycker inte det är så krångligt.

De senaste åren har Rikard Wolff kämpat mot lungemfysem, en ärftlig lungsjukdom som gör att han har svårt att andas. I perioder har han tvingats ligga inlagd på sjukhus.

Tar över efter Ahlstedt

– Det är en kronisk sjukdom som är ganska krånglig och tvingar mig till rätt stora anpassningar. Jag är oerhört beroende av planering och logistik och har alltid en assistent som hjälper mig när jag reser. Jag har inte råd med något slarv längre, säger han.

Men hälsoproblemen hindrar honom inte från att fortsätta jobba lika mycket som tidigare. I sommar turnerar han med musikföreställningen ”Sommardrömmar” och i höst tolkar han sångaren Jacques Brel i ”Den sista föreställningen”.

Samtidigt tar han över efter Börje Ahlstedt som Faders Fouras i ”Fångarna på fortet” i TV4.

– Jag blev kontaktad i våras och jag måste villigt erkänna att jag inte sett Fångarna på fortet på 20 år. Det var ett otippat erbjudande tänkte jag och det lät ju skoj. Sedan frågade jag givetvis min dotter och hon sa bara YES.

Vem är din Fader Fouras?

– Han heter Le Wolff och är lite inspirerad av ”Pirates of the caribbean” och det tycker jag är kul. Jag gillar det där sköna gamla 1700-talet.

”Fångarna på fortet” har säsongspremiär på TV4 den 18 augusti.

FAKTA

Rikard Wolff

Namn: Jan Rikard Wolff

Ålder: 59 år.

Familj: En 12-årig dotter med Jonas Gardells syster Stina Gardell.

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm.

Gör: Skådespelare och artist.

Aktuell: Med turnén Sommardrömmar. Spelschema: 02/8 – Karlskrona, Musik i Skärva, 03/8 – Växjö Kafé de luxe, 4/8 – Västervik, Gränsö Slott, Västervik, 6/8 – Malmö Pride, 18/8 – Fårösund, Kustateljén, 25/8 – Ystad, Ystad Teater, 26/8 – Norrköping, Arbis Bar & Salonger, 27/8 – Stockholm, Vitabergsparken.