Charlotte Gainsbourg: ”Vi gillar att göra sånt som chockar”

Jane Birkin och Charlotte Gainsbourg poserar för fotograferna på röda mattan i Cannes.
Jane Birkin och Charlotte Gainsbourg poserar för fotograferna på röda mattan i Cannes.

CANNES. Mamman stönade sig igenom alla tiders mest kända sexlåt. Dottern spelade titelrollen i Lars von Triers ”Nymphomaniac”.

Nu har Charlotte Gainsbourg, 49, gjort en film om sin mamma Jane Birkin, 74.

– Vi har båda alltid gillat att göra saker som provocerar och chockar folk, säger Charlotte.

Vi träffas på takterrassen till lyxiga JW Marriott Hotel, som är stängt för renovering utom just på taket. Jag hälsar från Stellan Skarsgård, som har sett hennes film ”Jane by Charlotte” och tycker mycket om den.

– Åh, Stellan, en sådan fantastisk människa. Både som person och arbetskamrat, säger Charlotte Gainsbourg. De båda hade huvudrollerna i Lars von Triers kontroversiella ”Nymphomaniac” (2013).

Egentligen skulle Jane Birkin också varit med, men hon var försenad från Tyskland och skulle i bästa fall hinna fram till kvällens sena galapremiär. Både mor och dotter är superkändisar här i Frankrike.

Brittiska Jane Birkin har bott i Frankrike sedan slutet av 1960-talet. Skådespelerska och singer/songwriter med många album bakom sig. Fick tre döttrar med tre olika män. Charlotte är mellanbarnet hon fick med Serge Gainsbourg (1928-1991), en av alla tiders största franska artister.

Jane Birkin och Serge Gainsbourg på filmfestivalen i Cannes 1974.
Jane Birkin och Serge Gainsbourg på filmfestivalen i Cannes 1974.

”Mamma skaffade snabbt en ny familj”

Det var med honom hon gjorde klassiska sexlåten ”Je t'aime… moi non plus”. Charlotte Gainsbourg har gått i mammans fotspår. Skådespelat och gjort skivor och turnéer.

Hon säger att filmen kom till för att de skulle lära känna varandra bättre.

– Som mellanbarn har jag alltid känt mig lite utanför. Min äldsta syster Kate dog ju och det har av naturliga skäl tagit upp mycket av mammas känsloliv, säger Charlotte.

Kate Barry (1967-2013) var dotter till Jane och John Barry (1933-2011). Han som komponerade James Bond-temat. Kate dog när hon föll från fjärde våningen i sin Paris-lägenhet, 46 år gammal.

Olycka eller självmord, ingen vet.

– När mamma och pappa skilde sig bodde jag med pappa några år. Mamma skaffade snabbt en ny familj. Hon har länge trott att jag gillade pappa mer än henne. Men han dog när jag bara var 19. Det är klart det har påverkat mig. Mamma har ju funnits kvar.

Har inte sett filmen om sin familj

Ett känslosamt ögonblick i filmen är när de besöker det som var Janes, Serges, Charlottes och Kates gemensamma hem i Paris. Det har stått orört i åratal. Charlotte tänkte göra det till ett museum, men det har inte blivit av.

Filmen är väldigt närgången och personlig, men de pratar inte mycket om jobb.

Ni är båda kända för sånger och filmer om sex. Har ni aldrig pratat om hur sex skildras i populärkulturen?

– Nej, aldrig, faktiskt. Vet inte varför. Annars har vi varit öppna om sex och sådant, som mor och dotter. Men att göra saker som provocerar och chockar folk… mamma älskade att göra det med pappa, jag älskar att göra det också, förr med pappa, under senare år med Lars von Trier.

Hon vann skådespelarpriset i Cannes för von Triers ”Antichrist” (2009), en film fylld av ganska motbjudande vålds- och sexscener.

År 2010 kom spelfimen ”Gainsbourg – Ett legendariskt liv”. Vad tyckte du om den?

– Jag såg den aldrig. Jag har inget emot regissören (Joann Sfar) eller att den gjordes, men för mig ligger det för nära.

Publisert:

LÄS VIDARE