”Skam” bygger på svenska Lina Rasks historier

”Det känns otroligt stort”

NÖJE

Tv-serien ”Skam” har byggt sina berättelser kring svenska Lina Rask.

Nu släpps boken där hon avslöjar allt.

– Att vara en del av det känns otroligt stort, säger hon.

1 av 2 | Foto: Evelina Löfgren
Svenska Lina Rask är en av ungdomarna som tv-serien ”Skam” är baserad på.

Lina Rask, 18 år, går sista året på gymnasiet. I dag släpps hennes bok ”Känn ingen skam”, där hon berättar om livet som tonåring. I boken avslöjas det att hon är en av de ungdomar som succéserien ”Skam” är baserad på.

– En norsk tjej jag hade kommit i kontakt med på nätet hörde av sig. Hon sa att NRK letade efter ungdomar som ville bli intervjuade om sig och sitt liv, berättar Lina.

Fick var anonym

Tjejen visste att Lina hade varit med om en hel del och haft en tuff tonårstid. Hon undrade om hon fick berätta Linas historia för produktionsbolaget.

– Först kände jag att nej ska jag ställa upp på det? Men samtidigt var det ju för en god sak. Om projektet är tänkt för att komma närmre ungdomar och jag kan bidra så varför inte. Så jag gav henne tillåtelse att berätta lite av min historia, säger Lina.

Att hon kunde vara anonym var också en bidragande faktor till att hon till slut tackade ja. En tid därefter såg Lina av en slump trailern till NRK:s nya storsatsning.

– Eftersom jag visste att jag hade haft en input i det här och varit en del av det så ville jag verkligen se vart det skulle ta vägen, säger Lina.

Startade Skam-konto

Till en början kände hon igen vissa delar av sitt eget liv, men trodde mest att det var en slump.

– Det är ju många ungdomar som de har intervjuat som säkert varit med om liknande saker, säger hon.

Men när allt fler saker stämde in med hennes egna liv förstod hon att produktionen faktiskt hade använt sig utav hennes historier.

Hon startade Instagramkontot ”Skam2016”, fortfarande utan att avslöja hur stor betydelse hon faktiskt hade haft för serien. Kontot är idag det största Skam-kontot i världen med över 200 000 följare.

NRK vet ingenting

NRK har varit i kontakt med Lina Rask på grund av Instagramkontot. De vet dock inte om att hon är en av ungdomarna som bidragit med historier till serien. Nu när boken släpps är Lina nervös över hur beskedet ska mottas.

– Jag vet inte hur de kommer att ställa sig till att jag är en av ungdomarna, säger hon.

Tack vare Skam kan hon idag jobba med sociala medier.

– Att vara en del av det känns otroligt stort när man vet hur mycket serien har hjälpt ungdomar, säger Lina Rask.

ARTIKELN HANDLAR OM