Almenäs ilska mot förlossningsvården: ”Obehagligt”

Kritiserar platsbristen på sjukhusen

Foto: Anders Andersson / AFTONBLADET / 2990
Jessica Almenäs är orolig inför sin kommande förlossning.
NÖJE

Jessica Almenäs ska föda sitt tredje barn vilken dag som helst.

Hon är orolig inför förlossningen på grund av platsbristen på sjukhusen och riktar nu skarp kritik mot vården.

– För oss som ska föda är det en realitet. En obehaglig, jävligt läskig sådan, skriver hon på Instagram.

Igår delade Jessica Almenäs ett inlägg på Instagram som ursprungligen publicerats av Emma Philipsson, som står bakom ”Förlossningspodden”. I inlägget syns en post-it lapp som visar att det just nu är fullt på alla förlossningsavdelningar i Stockholm.

Det här har fått Almenäs att reagera kraftigt. I ett nytt inlägg kritiserar hon nu vården.

”Vilken dag som helst är det dags för mig att föda mitt tredje barn. Det borde vara en av de största dagarna i mitt liv. En dag att se fram emot. Men istället är jag orolig och rädd för att att inte få plats på något BB i närheten. Att skickas någon annanstans, till Västerås eller Eskilstuna kanske. Finland i värsta fall. Kanske bli tvungen att föda i bilen eller hemma”, skriver hon på Instagram och fortsätter:

”Politikerna förnekar krisen inom förlossningsvården (eller gör inget åt det), men för oss som ska föda är det en realitet. En obehaglig, jävligt läskig sådan”.

”Ska inte behöva riskera liv”

bloggen berättar att hon fått över 400 efter att hon delat inlägget med post-it lappen. Flera av hennes följare berättar om sina negativa upplevelser av förlossningsvården.

Almenäs skriver också om att hon blev chockad under sin förlossning 2005 då hon upplevde att läkaren var stressad och hon inte fick det stöd hon behövde. Hon skriver om hur hon fick svårt att anknyta till sitt barn och fick gå i samtalsterapi.

Till sist sätter hon ner foten.

”Vi ska inte behöva acceptera det här. Inte i Sverige år 2017. Nu måste vi göra våra röster hörda. Ställa krav på förändring. Vi ska INTE behöva riskera våra eller våra bebisars liv när vi ska föda!”, skriver hon.

Nöjesbladet har sökt Jessica Almenäs.

ARTIKELN HANDLAR OM