Camilla Hamid berättar om tuffa uppväxten

Drabbades av ätstörningar

Camilla Hamid upplevde både fattigdom och våld under uppväxten.

Hon kände sig konstant utanför vilket ledde till att hon så småningom utvecklade en ätstörning.

– Det var det enda jag kunde kontrollera, säger influencern i ”Carina Bergfeldt”.

Influencern, kokboksförfattaren och bakstjärnan Camilla Hamid, 29, har nästan en halv miljon följare på sociala medier. Hon inspirerar sina följare dagligen genom recept och bak-hacks.

Började jobba som 12-åring

När hon gästar SVT:s program ”Carina Bergfeldt” berättar hon att vägen till framgång inte alltid varit spikrak. Hon tvingades börja jobba redan som 12-åring, för att se till att syskonen där hemma fick mat.

– Min mamma var ensamstående med fyra barn. Jag var den äldsta, jag blev först gammal nog att faktiskt få jobba, säger Camilla Hamid i ”Carina Bergfeldt”.

Hon berättar hur hon brukade ”shoppa kläder i soporna”.

– Vi gick ned varje söndag till soprummet och grävde i containrarna, jag, mina syskon och min mamma, säger hon.

Camilla Hamid.
Camilla Hamid.

Blev slagna

Uppväxten präglades även av våld, och Camilla Hamid berättar att hon och syskonen blev slagna.

– I mitt naiva barnhuvud så drog jag slutsatsen att ”okej, jag ser inte ut som alla andra, jag har inte samma liv som alla andra, så jag får nog stryk för att jag är värd det”.

Hon säger att känslan av att aldrig passa in gjorde att hon utvecklade ett självhat. Det i sin tur ledde till att hon utvecklade en ätstörning.

– Det var det enda jag kunde kontrollera. Det fanns ingen vuxen närvarande hemma hela tiden på det sättet att jag kunde bli övervakad i hur jag åt. Det kunde jag kontrollera. Jag kunde inte förändra hur jag såg ut så att jag såg ut som alla andra, jag kunde inte byta ut mina kläder, jag kunde inte göra någonting annat än att experimentera med maten, säger Camilla Hamid.

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.

”Tack vare min man”

Programledaren Carina Bergfeldt, 41, frågar hur hon blev frisk.

– Som den feminist jag är vill jag inte säga ”det är tack vare min man”, men det var med hjälp av honom, säger Camilla Hamid.

Camilla Hamids man Binyamine Kouach, 33, är från Marocko. När de först träffades bodde Camilla Hamid hos honom i hans hemland.

– Jag hamnade i ett miljöombyte som innebar att det inte fanns några helkroppsspeglar. Man pratar inte om och experimenterar inte med mat på samma sätt för mat är inte lika självklart eller finns i samma överflöd som det finns här. Och i den marockanska kulturen äter alla mat från samma tallrik så det finns ingen chans att sätta sig och väga en morot eller gurka eller räkna ut kalorier, säger hon.

Den kärlek och gemenskap hon fick uppleva med hans familj gjorde att hon äntligen slapp känna sig utanför eller annorlunda.

– Det bara gav mig så mycket energi till att se livet på nytt igen.

Camilla Hamid.
Camilla Hamid.

Camilla Hamid: ”Älskar livet”

I dag är de gifta och har två barn ihop, fyra och åtta år gamla. Förra året började Camilla Hamid gå i terapi och mår i dag bättre än någonsin.

– Jag är så tacksam för att jag älskar livet så mycket, säger Camilla Hamid.

Aftonbladet har sökt Camilla Hamid. Pressansvarig för ”Bergfeldt” har godkänt att vi citerar Camilla Hamid från programmet.

”Carina Bergfeldt” sänds på fredagar klockan 21.00 på SVT och på SVT play.

Camilla Hamid.
Camilla Hamid.
Publisert:

LÄS VIDARE