Ukraina vinner Eurovision – tittarna avgjorde

Av:  Björn Berglund/TT

Storfavoriterna höll hela vägen. Ukrainas Kalush Orchestra vinner årets Eurovision Song Contest – tack vare tittarnas röster. Svenska Cornelia Jakobs slutar på fjärde plats.

Inför tävlingen låg Ukraina mil före alla andra på spelbolagens listor. När det gällde levde de upp till de högt ställda förväntningarna. När dammet har lagt sig och alla poäng är utdelade är det Kalush Orchestra med folkmusikhiphop-låten “Stefania” som står som segrare.

– Vi vill säga ett stort tack till alla som röstade på oss, som stöttade Ukraina i alla avseenden. Våra hjärtan är med er, vi uppskattar det verkligen. Tack! säger Oleh Psiuk under presskonferensen efter tävlingen.

Ukrainas medverkan har förstås blivit intimt förknippad med Rysslands invasion, och många tittare lär ha röstat för att visa sitt stöd. Många har säkert också rörts av historien om hur den vemodiga låten gått från att vara en hyllning till frontmannen och rapparen Oleh Psiuks mamma till att handla om alla mödrar till unga ukrainare som har dragit ut i kriget.

På presskonferensen undrar en reporter om Oleh Psiuk har ringt sin mamma Stefania.

– Jag har inte haft tid att ringa henne än, men jag har skickat ett sms och jag har bett min flickvän att ringa henne. Det är en timme senare där så det är ganska sent. Hon svarade att hon är väldigt stolt över mig och att hon älskar mig, säger Oleh Psiuk.

Medverkar för landets skull

När tävlingen nu är över planerar Oleh Psiuk att återvända för att leda en grupp för hjälpinsatser.

– Alla segrar är väldigt viktiga för Ukraina nu och på senare tid har den ukrainska kulturen attackerats. Vi är här för att bevisa att ukrainsk kultur och musik lever och har sin egen speciella och väldigt vackra signatur, säger han.

TT: Du har berättat för oss hur du har oroat dig för alla hemma, din familj, dina vänner. Hur oroliga är ni själva för att återvända hem till kriget?

– Oron försvinner inte när jag passerar gränsen. Hela min familj, mina vänner, mina nära och kära är i Ukraina. Men det är på det här sättet jag kan hjälpa dem.

”Väldigt glad”

Ukraina var även ett av Cornelia Jakobs favoritbidrag. Efter tävlingen öser hon beröm över Kalush Orchestra.

– Jag känner mig väldigt glad över att Ukraina vann. Jag tycker att de är så grymma och så värda den här vinsten.

Kalush Orchestra bildades förra året när en hiphop-trio bestående av Oleh Psiuk, multiinstrumentalisten Ihor Didentjuk och dansaren Vlad Kurotjka slog sig ihop med musikerna Tymofij Muzytjuk, Vitalij Duzjyk och Dzjonni Dyvnyj.

Vlad Kurotjka, eller Carpet Man som han kallas är kvar i Ukraina och kämpar i kriget. I Turin har han en ersättare.

Från början var det artisten Alina Pasj som vann Ukrainas uttagning, men hon drog sig ur efter att hon anklagats för att olovligen ha besökt Krim. I stället blev det Kalush Orchestra som fick försvara landets färger i Turin. De fick jobbet den 22 februari i år - bara två dagar innan kriget bröt ut.

Vunnit tidigare

Ukraina har vunnit Eurovision två gånger tidigare, 2004 och 2016. Nu återstår att bestämma var nästa års tävling egentligen ska arrangeras. Det är högst osäkert om den kan äga rum i Ukraina.

Men när Oleh Psiuk får frågan om var Kalush Orchestra vill att nästa års Eurovision ska hållas svarar han:

– På vilken scen som helst i det självständiga Ukraina.

Spanien fick Sveriges tolva

Storbritannien låg bäst till efter att alla jurygrupper hade rapporterat in sina poäng i Eurovisionfinalen. Sveriges Cornelia Jakobs låg hack i häl – och sedan var det dags för tittarna att fälla det slutliga avgörandet.

Sverige fick sina högsta poäng från bland andra Finland, Estland, Island och Storbritannien.

Azerbajdzjan, Rumänien och Georgien ”tappade kontakten” och svenske EBU-bossen Martin Österdahl hoppade in och läste upp poängen i deras ställe. Samtidigt meddelade EBU att sex länders juryröster diskvalificerats på grund av att man hittat avvikande mönster i röstningen i semifinalen och finalen.

Stark insats av Jakobs

Sveriges Cornelia Jakobs gick upp som nummer 20 – barfota som vanligt – och möttes av stort jubel i Palasport Olimpico under de inledande tonerna i sin sorgsna göra slut-skildring ”Hold me closer”.

Låtens inledning satt, kameravinklarna, refrängerna och den där extra höga tonen när låten brakar lös i slutet också. I kväll levererade Cornelia Jakobs som vanligt, men slutade på en fjärde plats.

TT: Hur var det för dig när de sista poängen delades ut?

– Det har varit en otrolig bergochdalbana, väldigt känslomässigt. Det var så spänt och samtidigt jätteupprymt för vi var så himla nöjda med att uppträdandet hade gått så bra.

TT: Besviken?

– Nej, det blir så tydligt att juryrösterna är en sak och att publikrösterna är något annat. Det är kul att det är så otroligt olika. Kolla på Moldavien som fick noll poäng av juryn och man bara “what!”. Allt kan verkligen hända.

Publisert: