Whitesnake tar farväl: ”Blir ett speciellt år”

David Coverdale om att sluta turnera

Publicerad 2021-12-08

David Coverdale på scen med Whitesnake.
David Coverdale på scen med Whitesnake.

En hårdrocksera går mot sitt slut. Efter mer än fyra decennier i hårdrockens tjänst sätter Whitesnake punkt för turnerandet. 

Men inte för musiken.

– Genom nån sorts magi eller mirakel så kommer musikalisk inspiration till mig varje dag, berättar sångaren och grundaren David Coverdale för Aftonbladet.

I flera års tid har David Coverdale gått i pensionstankar. Den ikoniska hårdrocksakten Whitesnakes grundare och sångare, som nyligen fyllde 70 år, pallar inte längre med turnerandet.

– Jag hade egentligen planerat att ta farväl av fansen förra året, men så kom ju pandemin. Jag tänkte att det skulle vara kul att gå i pension vid 69 års ålder. Det är sexig Whitesnake-symbolik.

Med start i maj nästa år väntar den europeiska vändan av bandets avskedsturné – ”The farewell tour” – tillsammans med Europe. Sammanlagt blir det två stopp i Sverige.

Coverdale längtar till att få återse sin svenska publik. Genast kommer han att tänka på ”Slide it in”-stoppet på Grand Hotel i Stockholm, den 16 juni 1984, som blev Jon Lords sista spelning med Whitesnake innan det var dags att gå vidare till Deep Purple.

– Den spelningen har ett starkt emotionellt värde för mig. Jag glömmer aldrig den kvällen tillsammans med Jon. Vi var vakna hela natten och sen på morgonen skulle vi göra någon morgonshow, som var populär då i Sverige. Det var galna tider.

David Coverdale.
David Coverdale.

”Jag förlorade lite av glädjen”

Efter avskedsturnén kommer inte Coverdale längre att skapa nya turnéminnen. Däremot tänker han inte ta farväl av musiken helt och hållet.

– Musik är mitt syre. Genom nån sorts magi eller mirakel så kommer musikalisk inspiration till mig varje dag. Det är en sån välsignelse.

Nyligen firade akten 25-årsjubiléet av albumet ”Restless heart” med en stor jubileumsutgåva, bland annat bestående av en sprillans ny remix och aldrig tidigare utgivet studiomaterial.

Än idag är skivan ett bitterljuvt kapitel i Coverdales karriär. Han stannar upp och tänker tillbaka till mitten av 90-talet, då han skrev musiken till ”Restless heart” med ett soloalbum i åtanke men efter press från skivbolaget släppte det under Whitesnake-flagg.

– Jag förlorade lite av glädjen när jag inte kunde ge ut den som soloalbum. Men jag anpassade musiken lite och gjorde det bästa av situationen. Jag tyckte ändå den blev rätt så bra till slut. Och nu har jag tuffat till ljudbilden ännu mer, så den liknar min grundvision ännu mer.

Ligger inte på latsidan

Sångaren berättar att det kommer komma fler släpp från Whitesnake-lägret och hintar dessutom om att han har stora planer för 2023.

– Det blir ett speciellt år för mig. Dels är det 30-årsjubileum för min skiva med Jimmy (Page), och dels blir det 50 år sedan jag gick med i Deep Purple. Det var en game changer för mig som ung pojkvasker. Mitt liv hade sett helt annorlunda ut annars, så det måste ju firas på något sätt.

Den nyblivne 70-åringen utesluter inte heller ett nytt soloalbum i framtiden. Men just nu räknar han ner dagarna tills han får återse sina fans och komma ut i världen igen efter nästan två års strikt isolering hemma i utkanterna av Reno, Nevada.

– Det kommer nog bli väldigt emotionellt för både mig och fansen. Att ta farväl efter fyra decennier. Eller vänta här… fem menar jag! Herregud vad gamla vi är (skratt).

– Det här med tid är lite lurigt. Jag minns det som igår när jag skulle fylla 30 år. Jag gick igenom min första skilsmässa. Vid något tillfälle stod jag ute i regnet och grät och tänkte att livet var över. Så ung och naiv jag var. Men så skrev jag ”Here I go again” och det gick ju rätt så bra för mig ändå.

LÄS VIDARE