Våldet mot kvinnor

Sms:en som fällde musikproducenten

Döms för misshandel av artistflickvännen – Advokaten: ”Utgår från att vi kommer överklaga domen”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Succéproducenten misshandlade sin dåvarande flickvän, en välkänd artist.

I detaljerade sms beskrev hon misshandeln för en väninna – meddelanden som nu gjort att mannen döms.

– Min klient hoppas att andra kvinnor som blivit utsatta för våld i relationer kommer kunna att våga anmäla detta framöver, säger den kvinnliga artistens målsägarbiträde Love Blomquist.

Det dröjde tre år innan hon vågade polisanmäla. Och nu ytterligare ett år senare har en av Sveriges mest framgångsrika musikproducenter och låtskrivare dömts för misshandel av sin dåvarande flickvän, en känd artist.

Tack vare att den kvinnliga artisten beskrev misshandeln i sms och textmeddelanden till vänner och även tog bilder på sina skador kunde mannen fällas.

Musikproducenten på väg in i rättegångssalen. Han döms nu i Stockholms tingsrätt för att ha misshandlat sin dåvarande flickvän, en känd artist.
”Ja vågar inte”. En väninna uppmanar artisten att polisanmäla musikproducenten några dagar efter händelsen. Det skulle dröja ytterligare tre år innan hon kontaktade polisen.

En sen natt i augusti 2017 misshandlade musikproducenten sin dåvarande flickvän genom att slå henne på låret med en tung metallpinne, han tog stryptag och tryckte med sina händer så hårt mot hennes bröstkorg, vänster öga och armar att hon fick blåmärken och rodnader.

Dagarna efter beskrev den kvinnliga artisten vad som hänt för vänner, men skrev i sms att hon inte vågade polisanmäla:

”Jag vågar inte... vågar inte sitta mittemot honom i en rättssal och säga du gjorde så här och du gjorde sådär”.

Artisten: ”Trodde jag skulle dö”

I detaljerade meddelanden till en väninna beskrev dock den kvinnliga artisten vad musikproducenten hade utsatt henne för.

Hon beskriver att han kallade henne hora, spottade henne i ansiktet och låste in henne i lägenheten. Vidare skriver hon att han kastat ut hennes telefon genom fönstret, slagit henne och tagit stryptag och hur hon blev så rädd att hon spydde flera gånger.

”Trodde jag skulle dö”, skriver hon i meddelandet.

I sju timmar pågick den fysiska och psykiska misshandeln, enligt artisten. Musikproducenten har hävdat att det var ett högljutt gräl. Nu döms han av Stockholms tingsrätt för misshandeln.

De här meddelandena bedömdes av tingsrätten som viktig bevisning för att kunna fälla musikproducenten, eftersom det gått så pass lång tid sedan misshandeln inträffade.

”Tingsrätten anser att meddelandena ger ett tydligt stöd för NN:s (den kvinnliga artistens) uppgifter”, skriver tingsrätten i domen.

Musikproducenten förnekar

I åklagarens bevisning finns även meddelanden från musikproducenten som ett par dagar efter misshandeln skrivit till den kvinnliga artisten:

”Jag betedde mig som en jävla galning. Önskar verkligen jag kunde få så mycket ogjort.”

Musikproducentens sms till artisten några dagar efter den misshandel han åtalats för.

Meddelandet fortsätter:

”Det har bara byggts upp till ett stort åskmoln som i slutet triggades igång av minsta lilla och med så mycket alkohol i den ekvationen så fanns det ingen spärr kvar och all frustration och ilska över allt välde ut över dig”.

Under rättegången hävdade musikproducenten att det var hans dåvarande flickvän, den kvinnliga artisten, som varit våldsam och att han bara hållit fast henne och försvarat sig. Men tingsrätten skriver i domen att det är ”svårt att förena innehållet i meddelandet” med hans version.

Musikproducenten döms därför av Stockholms tingsrätt för misshandel och även för skadegörelse för att ha förstört artistens mobiltelefon. Stockholms tingsrätt skriver i domen att det han gjort sig skyldig till har ett straffvärde på två månaders fängelse. Men eftersom så pass lång tid gått sedan misshandeln, och eftersom musikproducenten vittnat om hur han förlorat flera jobb och uppdrag, får han ett mildare straff.

Överväger att överklaga

Musikproducenten döms därför till villkorlig dom, 60 dagsböter à 410 kronor, totalt 24 600 kronor. Musikproducenten ska också betala skadestånd till den kvinnliga artisten på 10 000 kronor och även stå för delar av rättegångskostnaderna, totalt 40 000 kronor.

Enligt musikproducentens försvarsadvokat överväger de att överklaga.

– Min uppfattning är att tingsrätten har kommit till ett felaktigt slut. Jag kommer att diskutera domen med min huvudman så snart vi har möjlighet att träffas. Han har förnekat att han har agerat som det står i det här åtalet och då går det förstås inte att vara nöjd med domen. Vi kommer att gå igenom den i lugn och ro och diskutera, men utifrån min huvudmans inställning så utgår jag från att vi kommer överklaga domen, säger advokat Anton Strand.

När Aftonbladet når åklagaren Paulina Pilati har hon ännu inte hunnit sätta sig in i domen:

– Domslutet ser korrekt ut, han är dömd enligt åtalet så det är jag förstås nöjd med, men jag måste sätta mig in i hur tingsrätten resonerat innan jag kan säga något mer, säger hon.

Den kvinnliga artisten är nöjd:

– Min klient är nöjd med domen och hoppas att andra kvinnor som blivit utsatta för våld i relationer kommer kunna att våga anmäla detta framöver, säger hennes målsägarbiträde Love Blomquist.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Johnny Depp och Amber Heard-rättegången: Det här har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Våldet mot kvinnor

Våldsbrott

Stockholms tingsrätt