Ewert Ljusberg är död – Jämtlands president blev 76 år gammal

Ewert Ljusberg är död.

Vissångaren blev 76 år gammal.

”En far, en make, en vän, en vissångare, en tänkare, ett levande bibliotek”, skriver hans dotter Tora på Facebook.

Ljusberg var känd som artist, humorist och president för den fiktiva republiken Jämtland. Han somnade stilla in 23.50 fredag 1 oktober.

Ljusberg föddes 1945 i Hede i Härjedalen och skivdebuterade 1972 med albumet ”goknul”. Han har framträtt med den tidens stora visartister men blev känd bland svenska folket i med sin medverkan i SVT:s program ”Har du hört den förut?”.

Han utsågs till den tredje presidenten i republiken Jämtland 1989 och har sedan dess framträtt varje år på festivalen Storsjöyran i Östersund med ett tal som traditionsenligt hölls vid midnatt på lördagsnatten.

”I trettio år fick vi uppleva de magiska, storslagna lördagsnätterna på Stortorget i Östersund då Storsjöyran nådde sin magnifika höjdpunkt. Under Ewert Ljusbergs presidenttal hyllades medmänskligheten, rättvisan och framtidshoppet. Med stor humor, knivskarpa texter och extravaganta entréer förtrollade han publiken och skapade en upplevelse som inte liknade något annat. År efter år.”, skriver Storsjöyran på sin facebooksida.

Med om en olycka

Han gjorde sitt sista framträdande som president för republiken Jämtland 2019. Samma år var han med om en trafikolycka på väg hem från en spelning, någonting han aldrig helt tillfrisknade från.

”Han var in i det sista engagerad i Republiken Jämtlands fortlevnad och vi kommer hedra Ewert genom att fortsätta i hans humanistiska anda. Nu går våra tankar till Ewerts familj och anhöriga”, skriver Storsjöyran.

Ewert Ljusberg år 1999.
Ewert Ljusberg år 1999.
Ewert Ljusberg 1984.
Ewert Ljusberg 1984.
Ewert Ljusberg på en krogscen 1989.
Ewert Ljusberg på en krogscen 1989.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN