The Rasmus på gatuspelning med Ukrainas Kalush

Av:  Björn Berglund/TT

Finska The Rasmus gör internationell comeback i Eurovision – och nu har de siktet inställt på final.

– Vi har bra chanser, säger bandets frontman Lauri Ylönen.

Det drar ihop sig mot veckans andra semifinal i Eurovision Song Contest där Sverige ställs mot flera högt rankade bidrag.

Polens skönsjungande Krystian Ochman, som vanligtvis bara använder sitt efternamn ligger strax efter Cornelia Jakobs hos spelbolagen. Därefter kommer Australien, Estland och Serbien.

Även rutinerade The Rasmus från Finland finns med i toppstriden.

Rockbandet, som hade en världshit med ”In the shadows” för snart 20 år sedan trivs överraskande bra i tävlingen, berättar sångaren Lauri Ylönen.

– Det som är fint här är att alla är så accepterande mot oss. När man går på en festival annars så är folk uppdelade i smågrupper och man är bara där för att se ett visst band, men här är alla mer öppna, säger han.

Spelade med Kalush Orchestra

I dagarna har bandet spelat ute på gatorna i Turin, berättar Ylönen, bland annat tillsammans med Ukrainas Kalush Orchestra.

– De kontaktade oss och frågade om vi kunde göra lite musik tillsammans. De övade på vår låt ”Jezebel” med sina flöjter och vi lärde oss texten till deras ”Stefania” och sedan sjöng vi och spelade tillsammans på gatorna. Det var ett stort ögonblick för oss och ett sätt att visa stöd för Ukraina.

Efteråt kom de överens om att fortsätta samarbetet och förhoppningsvis ska banden ge ut musik tillsammans.

– Vi utbytte mejladresser och de ska skicka några demos till låtar som vi ska skriva vidare på. Vi får se om vi kan få i gång något, säger Lauri Ylönen.

När de spelade själva var Turinborna dock mer svårflirtade. Bidraget ”Jezebel” funkade inte alls, berättar Ylönen.

– Folk reagerade med ”vad är det här för skit?”. Vi spelade ”In the shadows” och då var folk mer “okej, jag minns den här”. Men när vi spelade ”Volare” så accepterade de oss litegrann till slut.

”Älskar Cornelia”

Estlands Stefan sjunger country- och västerninfluerade låten ”Hope” och han är övertygad om att han går vidare.

– Jag ser fram emot att gå till final, säger han.

Cowboystämningen i låten kom till av en slump, berättar han.

– Min kompis skämtade när jag spelade låten för honom. Det var närmare Johnny Cash först, men så gjorde han några vilda västern-ljud på skämt, och vi bara ”vänta, vi borde testa det där”. Och så hade vi ”Hope”.

Australiens Sheldon Riley tonar ner förväntningarna.

– Jag är redan en vinnare, jag är här, säger han och fortsätter:

– Jag vill bara göra bra ifrån mig och göra mitt land stolt. Jag har sagt det här tusen gånger redan, men jag vill att Sverige ska vinna. Jag älskar Cornelia och jag älskar hennes låt.

Publisert: