Micke Leijnegard: Jag gråter när jag lämnar barnen

Programledaren om att vara ifrån familjen under långa ”Mästarnas mästare”-inspelningen

ANDALUSIEN. Han har gjort det fjorton år i rad.

Men Micke Leijnegard vänjer sig aldrig vid att lämna familjen när det är dags att spela in ”Mästarnas mästare”.

– Det är fortfarande jobbigt. Det är hemskt för mig, säger han.

Micke Leijnegard, 57, levererar vant framför tv-kamerorna under inspelningen av den fjortonde säsongen av ”Mästarnas mästare”, som i år äger rum på flera olika platser i den spanska provinsen Almería i Andalusien i Spanien.

– Det här programmet har blivit som en väldigt vacker möbel i det svenska folkhemmet. Det känns stort och som ett hedersuppdrag. Det är en ynnest att få ha den här positionen, säger han till Aftonbladet under en paus.

Men att lämna sönerna Igor, 12, och Varg, 8, som han har med hustrun Sanna Leijnegard Norell, 44, är tveklöst det svåraste med att vara borta under den en månad långa inspelningen, säger programledaren.

– Det var jobbigt när barnen var riktigt små. En månad för en tvååring är en jättelång tid. Så barnen börjar tro att pappa har lämnat dem. Det har varit jobbigt för båda parter och då har jag tänkt: ”Är det värt det?” Jag har försökt flyga ner dem, jag har flugit hem några gånger och bara sovit en natt mitt i perioden, säger han och fortsätter:

– Hur man än gör det går det inte att hitta en bra lösning, det vet alla som jobbar utomlands. Så det är väl då jag har tänkt det.

Micke Leijnegard.
Micke Leijnegard.

Sonens krav: ”Sluta aldrig”

Det har inte blivit särskilt mycket bättre med åren.

– Det är fortfarande jobbigt. Det är hemskt för mig. Jag åkte mitt i natten, så jag gick in i deras rum och pussade på dem när de sov och grät lite. Men kvällen innan sa jag till åttaåringen att ”du, jag kanske ska sluta med det här?” Då sa han ”Nej! Du får aldrig sluta med Mästarnas pappa.” Okej, så länge han säger det så kör jag.

Du gråter när du lämnar dem?

– Ja, det är hemskt att vara borta en månad. När de var riktigt små, då var det på riktigt hemskt för de klänger på en så som de gör när man lämnar dem på dagis när de inte vill, men i det här fallet är det ”vi ses om en månad”.

Men om han skulle få för sig att sluta så finns det folk på kö till hans jobb.

– Det kom en kvällstidningsrubrik som var lite tillspetsad om att ”Leijnegard funderar på att sluta”, och att jag sagt att det borde vara en tjej som tar över. Det sa jag lite grann resonerande. Men då var det en kvinnlig programledarkollega som ringde och frågade om det.

Vad har du för krav för att fortsätta med ”Mästarnas mästare”?

– Jag tror att jag har kunnat ställa hur höga krav som helst, men det har jag aldrig gjort. Jag tycker att Metoo-rörelsen var välgörande för branschen. Förr i tiden kunde programledare jävlas hur mycket som helst och de visste att ingen säger emot. Jag har aldrig gjort det. Tack och lov har väl fler sansat sig nu. 

Micke Leijnegard på ”Mästarnas mästare”-inspelning i Spanien.
Micke Leijnegard på ”Mästarnas mästare”-inspelning i Spanien.
Micke Leijnegard på ”Mästarnas mästare”-inspelning i Spanien.
Micke Leijnegard på ”Mästarnas mästare”-inspelning i Spanien.

”Kan bli skitarg”

Du ger ett väldigt lugnt intryck, får du aldrig utbrott?

– Jag kan bli skitarg och irriterad på saker som inte funkar. Men när jag började med ”Mästarnas” hade jag redan jobbat som journalist i 20 år. Jag vet att alla gör sitt bästa, och alla kan ha en dålig dag. Att stå och skälla ut en ljudtekniker, det är hål i huvudet. Då är man ju knäpp. Speciellt i min position, det väger så tungt om programledaren börjar bråka med någon, särskilt om det skulle vara en ung person som nyss har börjat. Däremot sparkar jag gärna uppåt och bråkar om jag tycker att något görs fel.

Samtalet kommer in på det ytliga med programledarrollen, och Micke Leijnegard nämner att det finns en press kring att se snygg och prydlig ut framför kameran även under temperaturer där övriga inspelningsteamet står i badbyxor.

Tänker du mycket på att du ska träna för att se snygg ut i tv?

– Absolut, det kan man inte komma undan. Sedan orkar man ju inte, det är vidrigt och tråkigt att träna. Då kan man undra varför jag gör det här programmet med en massa träningsnarkomaner. Nej, men det är klart jag måste tänka på det.

”Mästarnas mästare” får premiär 20.00 den 13 mars i SVT och på SVT Play.

Antonio Lindbäck, Emma Green, Sofia Loft, Magnus Norman och Ola Lindgren utgör grupp 1 i ”Mästarnas mästare”.
Antonio Lindbäck, Emma Green, Sofia Loft, Magnus Norman och Ola Lindgren utgör grupp 1 i ”Mästarnas mästare”.
Natalie Demirian och Jerker Ivarsson på plats på ”Mästarnas mästare”-inspelning i Spanien.
Natalie Demirian och Jerker Ivarsson på plats på ”Mästarnas mästare”-inspelning i Spanien.
Publisert:

LÄS VIDARE