Filip Hammar backar: Diabetes är ingen lyxsjukdom

Förklarar sig i nya avsnittet av podden

1 av 2 | Foto: Magnus Sandberg / AFTONBLADET
Filip Hammar.
NÖJE

Nu vänder Filip Hammar i diabetesdebatten.

Eller ja, typ.

– Givetvis tycker jag inte att diabetes är en lyxsjukdom. Men jag har inte känt ånger för det jag sa, för jag vet vad jag menade, säger han i sin och Fredrik Wikingssons podcast.

I förra veckans avsnitt av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons podcast diskuterades ett flertal sjukdomar. När diabetes då benämndes som en ’lyxsjukdom’ blev många med sjukdomen upprörda.

– Det är ingenting som är lyxigt med diabetes, oavsett om det är typ 1 eller typ 2. Det handlar om risken för amputation av fötter eller ben och att eventuellt förlora eller få nedsatt syn. Det är ingen lyxsjukdom och ingenting man har orsakat själv, sa Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Diabetesförbundet, då.

I veckans avsnitt svarar Filip Hammar på kritiken.

– Självklart tycker jag inte att folk som har diabetes förtjänar det eller överdriver hur jobbigt det är. Men jag känner ingen ånger för det jag sa, för jag vet vad jag menade, säger han i avsnittet.

”Folk har svårt att engagera sig”

Han menar att det inte var hans egen åsikt om diabetes han uttryckte.

– Givetvis tycker inte jag att diabetes är en lyxsjukdom. Snarare så var det en kritik mot att diabetes inte får samma fäste som till exempel bröstcancer när kändisar talar ut om sina sjukdomar i media. Att när en pigg och till ytan fräsch Peter Jihde talar ut om diabetes så har folk svårt att engagera sig, medan sjukdomar som bröstcancer får egna galor och liknande.

”Följt upp på ett bra sätt”

Diabetesförbundet välkomnar förklaringen.

– Man får gärna skämta om diabetes, men rena felaktigheter som sårar och gör tillvaron för personer med diabetes svårare är inte okej. Alla protester och upprörda kommentarer visar vilket engagemang som finns, och vi välkomnar att Filip Hammar lyssnat på kritiken. Vi tycker att han har följt upp ämnet på ett bra sätt, säger Cecilia Gomez.

Hon avslutar med att bjuda in Filip Hammar till eventuella samarbeten i framtiden.

– Är Filip Hammar intresserad av att hjälpa till för att öka kunskapen om sjukdomen så är han varmt välkommen att ta kontakt med oss. Vi är redo, säger Cecilia Gomez.

ARTIKELN HANDLAR OM

Diabetes

Podcast