Svensksuccé vann på filmfestival

Tog hem pris på Sundance-festivalen

1 av 3
NÖJE

Det blev succé för svenske filmaren Tarik Salehs film "The Nile Hilton incident" på Sundance i natt. Filmen tog hem priset i festivalens sektion för utländsk spelfilm.

Tarik Saleh var själv på plats i Utah för att ta emot priset, och i sitt tacktal passade han på att ge en känga till Donald Trump.

"Det var inte en majoritet som röstade på honom, jag vill bara säga det", sade han och fick en rungande applåd av publiken, rapporterar Deadline Hollywood.

"The Nile Hilton incident" utspelar sig strax före den arabiska våren och kretsar kring ett uppmärksammat mord, då en libanesisk "Idol"-deltagare mördades av en egyptisk affärsman. Filmen är på arabiska och dinka och i huvudrollen som polisen som utreder fallet syns svenske Fares Fares.

Tvingades lämna Kairo

Inspelningen har till största delen ägt rum i Casablanca, sedan filmteamet tvingats lämna Kairo.

Amerikanska branschmedier hyllade "The Nile Hilton incident" redan före Sundancevinsten. Varietys recensent ansåg att Saleh "transplanterar film noirs mörka, cyniska hjärta till Kairos gator" och att Fares Fares porträtt av mordutredaren Noredin "fångar en gripande känsla av hjälplöshet" och Hollywood Reporters kritiker var imponerad av hur Saleh har lyckats skildra en stad i "fysiskt och moraliskt förfall" och Screen Daily kallade filmen "en unik twist i den hårdkokta snut-genren".

Senast en svensk film vann på Sundance var 2008, då Jens Jonssons "Ping-pongkingen" utsågs till bästa utländska spelfilm.

ARTIKELN HANDLAR OM