Folkkäre konstnären Ardy Strüwer är död

Blev 84 år

Publicerad 2023-06-06

Ardy Strüwer vid en filmpremiär 2008.

Ardy Strüwer har dött. Han blev 84 år.

Känd som ena halvan av duon med Lasse Åberg i 60-talets humorprogram ”Lösnäsan” somnade den mycket folkkära konstnären in under nationaldagsmorgonen.

– Han var glad, dynamisk och oerhört entusiastisk, säger Lasse Åberg till Aftonbladet.

Målaren, komikern, manusförfattaren och grafikern Ardy Strüwer har dött efter en kort tids sjukdom.

Det bekräftar dottern Ardina Strüwer.

– Han drabbades av en hjärninfarkt för tio dagar sedan och återhämtade sig inte. Alla i hans närhet är mycket ledsna såklart. Han somnade in under morgonen.

Sonen Marcel Strüwer är tagen av sin pappas bortgång och säger:

– Familj, barn, barnbarn och bonusbarn sörjer.

Sörjs av vännerna

Ardy Strüwer tillsammans med Lasse Åberg 1972.

Utöver sitt konstnärskap är Ardy Strüwer även känd för sin medverkan i humorprogrammet ”Lösnäsan” tillsammans med Lasse Åberg under 60- och 70-talet.

För Aftonbladet berättar den före detta kollegan om sorgen.

– Vi gjorde kanske 50 tv-program under 10–15 års tid. Han var glad, dynamisk och oerhört entusiastisk. Det här var väldigt tråkigt att höra. Jag beklagar och skänker en tanke till hans barn. Det känns som att folk trillar ifrån hela tiden. Man står på kö, säger han och fortsätter:

– Vi jobbade väldigt intensivt tillsammans och gjorde väldigt många kul program som ”Camera obscura”. Flera av programmen tävlade i Montreux och vi vann bland annat Pressens pris. Det var en kul period.

Spelade fotboll med Richard Herrey

Lasse Åberg förklarar att de sedan gick åt olika håll rent karriärmässigt.

– På senare år gick Ardy sin egen väg med konsten medan jag har gjort filmer och även bilder så vi har inte hörts så mycket de senaste åren. Men jag fick en hälsning av honom på födelsedagen helt nyligen.

Ardy Strüwer tillsammans med Magnus Härenstam 1972.

Det var 1973 som ikoniska barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter” började sändas, och från början var Lasse Åberg och Ardy Strüwer påtänkta som programledare.

– Ja, det var vi faktiskt. Vi gjorde ett provprogram, sedan manglades det på olika håll, det var ett samarbete med Danmark. Så småningom ville SVT göra ett eget program och då valde de Magnus och Brasse och Eva och det blev bra.

Artisten Richard Herrey spelade under 1990-talet fotboll tillsammans med Ardy Strüwer i TV-laget.

– Ardy var en spelevink, men också en riktigt duktig fotbollsspelare. Han designade dessutom TV-lagets t-shirt som vi spelade i. Ardy gillade att lägga straffar och klacka in straffar. Han var en sympatisk och väldigt speciell person. Han var också en väldigt kreativ person på olika sätt och en trevlig prick att umgås med. Vi kom väldigt bra överens.

1998 visade Ardy Strüwer upp sin trädgård i Provence i Frankrike.

Planerad utställning på torsdag

På torsdag är det tänkt att Ardy Strüwers verk ska ställas ut på Östermalmshallen i Stockholm.

– Han kände sådan glädje inför att ställa ut. Han målade in i det sista och det tycker jag är fantastiskt, säger Ardina Strüwer.

Trots dödsfallet kommer utställningen att gå av stapeln som tänkt.

– Han hade velat att den hänger där så vi kommer inte ställa in. Han levde för sin konst och har fyllt mångas hjärtan med glädje. Det ska han få göra på torsdag också.

ANNONS