90 miljoner för förstudie om operarenovering

Sara Haldert/TT

Elin Swedenmark/TT

Publicerad 2023-04-19

Kungliga Operan i Stockholm. Arkivbild.

Statens fastighetsverk begär 90 miljoner kronor för att se över förutsättningarna för renoveringen av det eftersatta operahuset i Stockholm.

– Risken är att det blir ineffektivt och dyrt, säger operans vd Fredrik Lindgren om regeringens alternativ.

För några veckor sedan fick Statens fastighetsverk (SFV) i uppdrag av regeringen att se över förutsättningarna för en kommande renovering av Operan i Stockholm. Nu begär SFV 90 miljoner kronor för att få göra en förstudie inför renoveringen.

”Målet är att få en operabyggnad att vara stolt över och som klarar de lagkrav som ställs på fastigheter och på en fungerande arbetsmiljö för våra hyresgäster”, säger SFV:s generaldirektör Ingrid Eiken i ett pressmeddelande.

Om regeringen ger klartecken kan arbetet dra i gång. Målet är att förstudien ska vara klar omkring ett år efter beslut, då en uppskattning av kostnaden för hela projektet, en uppskattad tidplan samt en hemställan om projektering ska lämnas in.

Operans vd Fredrik Lindgren är glad över att snabbt komma vidare.

– Men det som är lite bekymrande är att man har satt en begränsad ram för renoveringen och utvecklingen av huset som gör att jag är rädd för att vi kommer att få ännu mer krympta ytor, trots att vi redan är trångbodda, säger han.

”Inte värdigt”

Fredrik Lindgren hoppas på en positiv anda i förstudiearbetet men kommer att fortsätta att tala sig varm för en utbyggnad. I nuläget övar musiker i korridorerna och i trånga utrymmen med höga ljudvolymer, framhåller han.

– Det är viktigt att vi kan åtgärda sådant, att publiken inte behöver stå länge i toalettkö, och att man ser och hör bra i salongen, säger Lindgren och lägger till att det också behövs en andra scen för familjeföreställningar.

– I dag delar vi en festlokal med Operakällaren där vi får in 100 besökare, det känns inte värdigt en nationalscen. Och det blir väldigt ineffektivt och dyrt.

Flyttar ut 2026

Frågan om renovering av Operan har dragits i långbänk sedan Fredrik Reinfeldts regering, med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), 2013 utlovade 2 miljarder till att bygga om huset. Sedan dess har frågan hamnat på en rad kulturministrars bord.

I mitten av mars i år ratade regeringen de två dåvarande renoveringsförslagen som fanns, och begärde in ett nytt, tredje, alternativ.

2026 är det tänkt att arbetet ska påbörjas och enligt Fredrik Lindgren har man börjat planera för hur operan då ska flytta ut verksamheten under en tid.

– Viktigt är då att vi har ett hus som känns inspirerande att komma tillbaka till.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln